AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

SETTÂR (Es-Settâr)

(Islamic Glossary) :
"Kulların günâhını örten" mânâsında Allahü teâlânın sıfatlarından.Ey müslüman! Sen de Resûlullah'ın sallallahü aleyhi ve sellem güzel huyları ileahlâklanmalısın! Hattâ Allahü teâlânın ahlâkı ile ahlâklanmak, her müslümana lâzımdır. ÇünküResûl aleyhisselâm; "Allahü teâlânın ahlâkı ile ahlâklanınız!" buyurdu. Meselâ Allahüteâlânın sıfatlarından birisi Settâr'dır. Müslümanın da din kardeşinin aybını, kusurunu örtmesilâzımdır. (İmâm-ı Ahmed Kastalânî)
Islamic Glossary

SEVM-İ NAZAR

(Islamic Glossary) :
Bir malı görmek yâhut göstermek üzere sâhibinin izniyle almak.Sevm-i nazar yoluyla alınan mal, fiyatı belli olsun veya olmasın kabz eden (alan) kimseninelinde emânet bulunduğundan, bu mal istemeyerek telef ve zâyi (yok) olsa, bunu alan kimsenintazmin etmesi (ödemesi) lâzım gelmez. (Ali Haydar Efendi)
Islamic Glossary

Seyyid-ül-İstiğfâr

(Islamic Glossary) :
Duâ ve istiğfârların başı. İstiğfâr duâlarının büyüğü. Allahü teâlâdan günâhın bağışlanmasınıistemek için yapılacak duâların en üstünü, en kıymetlisi."Allah'ım! Sen benim Rabbimsin. İbâdete lâyık hiçbir ilâh yoktur. Ancak sen varsın.Beni sen yarattın; şüphesiz ben senin kulunum. Gücüm yettiği kadar, ezelde sana verdiğimahd ü mîsâk (Allahü teâlâ, rûhları yarattığında; "Elestü bi Rabbiküm - Ben si zin Rabbiniz değilmiyim?" diye sorduğunda, rûhların; "Kâlû belâ - Evet Rabbimizsin" dediği günkü verdiğim söz)ve vâ'dim üzerinde duruyorum. Yâ Rabbî! İşlediğim günâhların şerrinden sanasığınıyorum. Bana lütuf ve ihsân buyurduğun nîmetleri ikrâr ve îtirâf ederim (kabûlederim). Günâhımı da îtirâf eylerim. Beni affet Allah'ım! Zîrâ senden başka günâhlarıkimse affedemez." İşte her kim bu seyyid-ül-istiğfâr duâsını (ihlâs ile, sevâb ve fazîletineinanarak) gündüz okuyup, o gün akşam olmadan ölürse, o kimse Cennetlik olur. Her kimde sevâb ve fazîletine inanarak gece okur da, sabah olmadan ölürse, o kimse de Cennetehlindendir." (Hadîs-i şerîf-Sahîh-i Buhârî)
Islamic Glossary

SÜT KARDEŞ

(Islamic Glossary) :
Aynı kadından süt emmiş çocuk. (Bkz. Rıda')İki buçuk yaşından küçük iki çocuk aynı kadından süt emince, süt kardeşi olurlar. Birbirleriile evlenemezler. (M. Zihni Efendi)Hanefî ve Mâlikî mezheblerinde, bir kadından bir damla bile süt emen erkek ve kız, sütkardeşi olur. Kadın bunların süt anneleri olur. Şâfiî ve Hanbelî'de ise ayrı ayrı beş defâiçmedikçe süt kardeşi olmazlar. Hanbelî'de her yaşta içen süt kardeş olu r. Diğer üç mezhebimâmı iki buçuk yaşından yukarı iken içince, süt kardeş olmazlar dedi. (Abdurrahmân Cezîrî)Öz kardeşinin süt kızı ile evlenmek haram olduğu gibi, süt kardeşinin öz kızı ile ve sütkardeşinin süt kızı ile evlenmek de haramdır. (Molla Hüsrev)Süt annenin bu emmeden evvel veya sonra başka erkekten de, nesepten (soydan) veyarıdâ'dan (süt emmeden) olan çocukları ve süt babanın başka kadınlardan hâsıl olmuş ve olacak,nesepten ve rıdâ'dan çocuklarının hepsi, bu çocuğun süt kardeşleri olurlar . (İbn-i Hümâm)
Islamic Glossary

ŞÂRÎ'

(Islamic Glossary) :
Kullarının dünyâ ve âhiret seâdetine (mutluluğuna) kavuşmaları için Peygamberlerialeyhimüsselâm vâsıtasıyla emir ve yasaklarını bildiren Allahü teâlâ. Şâri-i mübîn de denir.Allahü teâlânın emir ve yasaklarını insanlara tebliğ etmesi (ulaştırması) g erektiğinde, kapalıhususları açıklaması bakımından Peygamber efendimize de Şâri' denilir.Allahü teâlâ Şâri-i Mübîndir. Dinleri gönderen ve değiştiren O'dur. İnsanların din ismialtında uydurduğu eğri yollara din denmez. Dinlere âit kânunları da koyan Allahü teâlâdır.Dinleri yayanlar ise, peygamberlerdir. (Abdülhakîm-i Arvâsî)