AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

ŞART

(Islamic Glossary) :
Bir işin veya hükmün yapılmasını îcâbettirmeyen, fakat yapılmaması ile de o iş veyâhükmün meydana geldiği şey.Şâhitlerin bulunması; nikâhın sıhhati, mûteber olması için şarttır. Şâhid bulunmadıkça,nikâh meydana gelmez. Fakat şâhidlerin bulunması, nikâhın bulunmasını icâbettirmez. Şâhidlerbulunduğu hâlde, nikâh yapılmayabilir. Yine namazın sahîh olması için , abdest şarttır. Fakatabdest, namazın vâcib olmasını, mutlaka kılınmasını îcâbettirmez. (Serahsî)
Islamic Glossary

ŞERÂB (Şarâb)

(Islamic Glossary) :
Alkollü içkilerden. Pişmemiş üzüm suyunun havasız fıçılarda durmasıyla gaz habbeleri(kabarcıkları) ve köpük çıkararak kokuşup mayalanması netîcesinde meydana gelen ve içilincesarhoş eden içki. Hamr.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Ey îmân edenler! Şarab, kumar, ibâdet için dikilen putlar, câhiliyye devrindekullanılan fal okları, hep şeytânın işlerinden birer pisliktir. Onun için, bunlardansakınınız ki kurtulasınız. Muhakkak ki şeytan, içkide ve kumarda aranıza düşmanlık vekin düşürmek, sizi Allahü teâlâyı hatırlamaktan, namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artıkböyle olunca siz bunlardan sakınmaz mısınız? (Mâide sûresi: 90,91)Şarab içmek büyük günahların en büyüğü ve bütün fenâlıkların ve günahlarınanasıdır. (Hadîs-i şerîf-Enîs-ül-Vâizîn)Bütün fenâlıklar (kötülükler), bir yere toplanmıştır. Bu yerin kilidi zinâ, anahtarışarâbdır. (Hadîs-i şerîf-Enîs-ül-Vâizîn)Sarhoşluk veren her içki şarabdır ve hepsi haramdır. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Âbidîn)Şarab içen ile arkadaşlık etmeyiniz. Cenâzesine gitmeyiniz. Buna kız vermeyiniz veonun kızı ile evlenmeyiniz! Muhakkak biliniz ki, şarab içen kıyâmet günü mezardan yüzükara, gözleri mâvi olarak kalkar. Dili sarkmış pis kokulu olur. Herkes bunun piskokusundan kaçar. (Hadîs-i şerîf-Riyâd-ün-Nâsihîn)Şarabda, devâ, ilâc hâssası (özelliği) yoktur. Hastalık yapar. (Hadîs-i şerîf-Seâdet-iEbediyye)Şerab içmenin çeşitli hastalıklara yol açtığı meydandadır. Aklı azaltmakta ve karaciğeribozmakta, beyin ile sinirleri harâb etmektedir. (Muhammed Sıddîk bin Saîd)
Islamic Glossary

Şirk-i Asgar

(Islamic Glossary) :
Riyâ; iki yüzlülük, gösteriş.Sizde bulunmasından en çok korktuğum şey, şirk-i asgara yakalanmanızdır. Şirk-iasgar, riyâ demektir. (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Islamic Glossary

ŞUARÂ SÛRESİ

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmin yirmi altıncı sûresi.Şuarâ sûresi Mekke'de nâzil oldu (indi). İki yüz yirmi yedi âyet-i kerîmedir. İçindeşâirlerden bahsedildiği için, Sûret-üş-Şuarâ denilmiştir. Sûrede; hazret-i Mûsâ ile Fir'avnarasında geçen olaylar, İbrâhim, Nûh, Hûd, Sâlih, Lût ve Şuayb peygamberl erin kavimlerindekiinkârcılara karşı verdikleri mücâdelelerden bahsedilmektedir. (İbn-i Abbâs, Râzî, SenâullahDehlevî)Allahü teâlâ Şuarâ sûresinde meâlen buyuruyor ki:O zamanda ki Şu'ayb (aleyhisselâm) onlara; " (Allah'tan) korkmaz mısınız, şüphesiz bensize gönderilmiş emîn bir peygamberim. Artık Allah'tan korkun ve bana itaât edin. Benbuna karşı sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim mükâfâtım âlemlerin Rabbindenbaşkasına âit değil. Ölçeği tam ölçün. Eksiltenlerden olmayın. Doğru terâzi ile tartın.İnsanların hakkından bir şeyi kısmayın. Yeryüzünde fesâdcılar olarak bozgunculuketmeyin" demişti. (Âyet: 177-183)Kim Şuarâ sûresini okursa, Nûh'u tasdîk edenlerin, Hûd, Sâlih, Şuayb ve İbrâhim'iyalanlayanların ve Îsâ'yı yalanlayanların ve Muhammed'i (aleyhisselâm) tasdîk edenlerinadedinin on katı sevâb verilir. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)
Islamic Glossary

TAHÂRET

(Islamic Glossary) :
Necâset denilen yâni maddeten pis olan şeylerden ve hades denilen hükmî ve mânevîpisliklerden (abdestsizlik, cünüplük, kadınlar için hayz ve nifas hâllerinden) su ile abdest alarak,su yoksa, toprak ve toprak cinsinden şeylerle teyemmün ederek yapıl an temizlik (Bkz. Necâset,Hades). Temiz olana tâhir, temizleyiciye de mutahhir, tahûr denilir.Tahâret îmânın yarısıdır. (Hadîs-i şerîf-Müslim)Necâsetten tahâret, bedende, elbisede ve namaz kılacak yerde pislik bulunmamaktır.(Halebî)Özür olmadıkça sağ el ile tahâretlenmemelidir. (Halebî)Su olmadığı zaman, gıdâ maddesi ile, gübre ile, kemik ile, hayvan gıdâsı ile, kömür ile vebaşkasının malı ile, saksı, kiremit parçası ile, kamış ile ve yaprak ile ve bez ile, kâğıt iletahâretlenmek mekruhtur. (Halebî)Taş ve benzeri şeyler ile tahâretlenmek su yerine geçer. (Halebî)İki eli çolak olan tahâretlenemez. Kolları toprağa, yüzünü duvara sürerek teyemmüm eder(Namazı terk etmez). (Halebî)