AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

Ayn Harfi

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmde Ömer-ül-Fârûk'un radıyallahü anh namaz kıldırırken, ayakta okumayıbitirip, rükû'a eğildiği yeri gösteren işâret. Ayn harfi hep âyet-i kerîmelerin sonundabulunmaktadır.
Islamic Glossary

BAHTİYÂR

(Islamic Glossary) :
Tâlihli, mes'ûd, mutlu.Bahtiyâr kişi, her zaman bulunduğu hâlden memnun, dâimâ nasîbine râzı ve şükredici olup,kimseye ihtiyâcını arzetmez. (Ahmed Rıfat)Ey mes'ûd ve bahtiyâr kardeşim! Amel ve ibâdet, niyet ile dürüst ve doğru olur. Kâfirlerekarşı muhârebeye giderken, önce niyeti düzeltmelidir. Ancak, bundan sonra sevâb kazanılır.Muhârebeye gitmekten maksad; Allahü teâlânın ismini, dînini yaymak ve yükseltmek ve dindüşmanlarını zayıflatmak ve bozguna uğratmak olmalıdır. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

BÂRÎ (El-Bâri)

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden). Yaradan, yoktan var eden.Yarattıklarını farklı şekiller ve özelliklerle birbirinden ayıran.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Allahü teâlâ Bârî'dir. (Haşr sûresi: 24)Yedi gün arka arkaya yüz defâ el-Bârî ism-i şerîfine devam eden belâlardan selâmet bulur,kurtulur. (Yûsuf Nebhânî)
Islamic Glossary

BARNABAS İNCÎLİ

(Islamic Glossary) :
Hazret-i Îsâ'nın havârîlerinden biri olan Barnabas'ın, Îsâ aleyhisselâmdan görüp işittiklerinidoğru şekilde yazıp derlediği İncil.Îsâ aleyhisselâm, Allahü teâlâ tarafından göğe kaldırılınca, hakîkî İncil kaybolup İncil adıylabir takım kitaplar yazıldı. Bunun üzerine Barnabas, hazret-i Îsâ'dan görüp işittiklerini bir arayagetirdi. Barnabas İncîli denen bu kitap hazret-i Îsâ'dan sonra ilk üç yüz senede elden eledolaşıp okundu. Mîlâdî 325 senesinde İznik rûhânî meclisi, İbrânice yazılı İncillerinkaldırılmasına karar verince, Barnabas İncîli ve nüshaları yakıldı. Pâkistan Kur'ân-ı kerîmCemiyeti büyük bir gayretle imhâ edilmeyen bir İngilizce nüshasını bulup, tekrar basmayamuvaffak olmuştur. (Müslimmerks Mecmûası-Pâkistan)Barnabas İncîli'nden bir bölüm şöyledir:"Ben bu dünyâya, cenâb-ı Hakk'ın dünyâya selâmet getirecek olan Resûlünün (Muhammedaleyhisselâmın) yolunu hazırlamak için geldim. Fakat sizler dikkat ediniz. O gelinceye kadar birçok yalancı peygamberler çıkabilir. Benim İncîl'im bozulabilir." ( 72. Bâb)
Islamic Glossary

BASAR

(Islamic Glossary) :
Âletsiz ve şartsız olarak, gizli ve âşikâr (açık) her şeyi görmesi mânâsına, Allahü teâlânınsübûtî sıfatlarından biri.Allahü teâlânın Basar sıfatı ezelî ve ebedîdir. Zâtı ile kâimdir. O'nun basar sıfatı, göze,herhangi bir âlete ve ışığa bağlı değildir. Karanlık bir gecede kara karıncanın siyah bir taşüzerinde yürüdüğünü görür. (İmâm-ı Birgivî)