AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

TEHARRÎ

(Islamic Glossary) :
Bir şeyi anlamak için araştırmak.Sofradakiler, içeri gelen kimseyi yemeğe çağırsalar, âdil bir müslüman da, yedikleri etimürted kesti veya içtiklerinde şarâb karışık dese, çağıranlar âdil ise, oturur. Âdil değilseleroturmaz. İkisi âdil ise, yine oturur. Biri âdil ise, teharrî eder . Karar veremezse, oturup yer, içerve suları ile abdest alır. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

Tevbe-i İstigfâr

(Islamic Glossary) :
Kendini kusurlu görerek, günâhlara tövbe etmek, Allahü teâlâdan af dilemek.Tevbe-i istigfâr devâmlı olmalıdır. Haramları ve şüpheli şeyleri, öldürücü zehir bilmelidir.(İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

TİCÂRET EŞYÂSI

(Islamic Glossary) :
Ticâret niyetiyle alınıp, ticâret için saklanılan eşyâ.Eşyânın ticâret eşyâsı sayılması için ticâret niyetiyle satın alınması lâzımdır. Uşur vermesilâzım gelen topraklardan hâsıl olan ve mîrâs olarak ele geçen veya hediye, vasiyet gibi kabûledince mülk olan şeylerde ticârete niyet edilse de bunlar ticâ ret eşyâsı olmaz. Çünkü ticâretniyeti alış-verişte olur. Bunları satınca veya kirâya verince eline geçen mal ticâret eşyâsı olur.(İbn-i Âbidîn)Canlı cansız her mal, meselâ yerden, denizden çıkarılmış tuzlar, oksidler, naft, yâni petrolve benzerleri, ticâret yapmak için, yâni satmak için satın alındıkları zaman ticâret eşyâsı olurlar.Altın ve gümüş gibi zekâta tâbidirler. Altın ile gümüş her ne niyet ile olursa olsun, hep ticâreteşyâsıdır. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

TİMÂR

(Islamic Glossary) :
Osmanlı Devleti'nin geçimlerine ve hizmetlerine âit masrafları karşılamak üzere bir kısımasker ve memurlara, muayyen bölgelerde kendi nâm ve hesaplarına tahsîl selâhiyeti ile birliktetahsîs etmiş olduğu vergi kaynaklarına verilen isim. Dirlik.Arâzi, timar verilen kimsenin mülkü değildir. Timar sâhibi arâziyi, reâyâya (vergi vermeklemükellef olan vatandaşa) işletmek üzere verir, mahsûlden ve reâyânın şahsından devletinalacağı vergileri toplar. (Osmanlı Târihi Ansiklopedisi)
Islamic Glossary

VÂRİDÂT-I İLÂHİYYE

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlâdan gelen feyzler ve ilhamlar.Vâridât-ı ilâhiyyenin hepsi âdet-i ilâhiyye içinde yâni bir sebeb altında meydanagelmektedir. (Abdülhakîm bin Mustafa)Abdullah-ı Dehlevî hazretlerinin çok kerâmetleri görüldü. En büyük kerâmeti, gelen sâdıkkimselerin kalblerine teveccüh (nazar) ederek feyz ve bereketle doldurmasıydı. Binlerce âşıkıbir bakışta vâridât-ı ilâhiyyeye kavuştururdu. (Raûf Ahmed Müceddidî)