AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

VÂRİS

(Islamic Glossary) :
1. Mîrasçı, akrabâlık veya başka yolla, vefât eden kimsenin bıraktığı mîrâs denen maldanalmaya hak kazanan.Bir kimse maraz-ı mevtte (ölüm hastalığında), vârislere veya başkasına hediye verse,ölünce, alacaklıları geri alıp paylaşırlar. (Hacı Reşîd Paşa)2. İlim ve ma'rifette mîrasçı.Âlimler peygamberlerin vârisleridir. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

VEKAR (Vakar)

(Islamic Glossary) :
Ağır başlı olup yerine göre uygun davranmak, şahsiyetli olmak.Mü'min vakar sâhibi olur, yumuşak olur. (Hadîs-i şerîf-Berîka)Âlimlerin vakâr sâhibi olmaları, şereflerine uygun giyinmeleri lâzımdır. (Hâdimî)Vakar sâhibi dünyâ işlerinde kolaylık gösterir. Din işlerinde sarp kaya gibi olur. (Hâdimî)Her mubah iyi niyetle yapılınca tâat olur. Kötü niyetle yapılınca, günâh olur. Bir kimse,sünnet olduğu için koku sürünür, şık giyinirse, câmiye saygı için, câmide yanında oturanmüslümanları incitmemek için, temiz olmak için, sıhhatli olmak için, İs lâm'ın vekarını, şerefinikorumak için niyet edince her niyeti için ayrı sevaplar kazanır. (Seyyid Abdülhakîm-i Arvâsî)İlmin süsü ve kıymeti, vakardır. Âlim kişi, kibirli, sert ve kaba olmaz. (İmâm-ı Şa'bî)Çok gülmek heybeti, çok şaka vakarı ve şahsiyeti giderir. İnsan neyi çok yaparsa onunlabilinir. Meselâ çok güler ve şaka yaparsa hafif olarak bilinir. (Ahnef bin Kays)Temiz ve yeni elbise giyiniz. Gittiğiniz yerlerde ahlâkınızla, sözlerinizle, giyinişinizle,İslâm'ın vekarını, kıymetini gösteriniz. (Seyyid Abdülhakîm-i Arvâsî)
Islamic Glossary

VÜCÛB ŞARTLARI

(Islamic Glossary) :
Bir ibâdetin bir kimseye farz olmasının şartları.Haccın vücûb şartları, İmâm-ı a'zam'a göre sekizdir: 1) Müslüman olmak, 2) Kâfirmemleketinde olanın, haccın farz olduğunu işitmesi, 3) Akıllı olmak, 4) Bâliğ (ergenlik, yânievlenecek çağa gelmiş) olmak. 5) Hür olup, köle olmamak, 6) Geçim ihtiyâcın dan fazla olarakhacca götürüp, getirecek ve geride kalanlara yetecek kadar helâl parası olmak, 7) Hac vaktigelmiş olmak. Hac vakti Arefe ve bayram günleri olmak üzere beş gündür. 8) Haccagidemeyecek kadar; kör, hasta, çok ihtiyar ve sakat olmamak. Haccın vücûb ve edâ (haccıyapabilmek için lâzım olan) şartları kendisinde bulunan kimsenin, o sene hacca gitmesi farzolur. Vücûb şartlarından birisi bulunmayan kimsenin hacca gitmesi farz olmaz. Vücûb şartlarınıtemin etmek lâzım değildir. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

Yemîn Keffâreti

(Islamic Glossary) :
Yapılan yemîne riâyet etmeyip, yemîni bozan bir müslümana lâzım gelen keffâret, cezâ.Yemîni bozmadan keffâret verilmez. Yemîni bozduktan sonra keffâreti geciktirmekgünâhtır.Yemîn keffâreti için bir köle âzâd edilir. Yâhut zekât alması câiz olan erkek veyakadın on fakîre bütün bedenini örtecek kadar bir kat çamaşır verilir. Veya aç olan on fakîr birgün iki defâ (sabah-akşam) doyurulur. Bu üçünden birini yapamayan fakir, üç gün ard ardaoruç tutar. Bu oruçlara geceden niyet edilir.Kadın üç günü tamamlamadan hayz başlarsa, hayzbittikten sonra yeniden üç gün tutar. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

ZÂRİYÂT SÛRESİ

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmin elli birinci sûresi.Zâriyât sûresi, Mekke'de nâzil oldu (indi). Altmış âyettir. Zâriyât kelimesi ile başladığından,bu isim verilmiştir. Sûrenin başındaki âyet-i kerîmeler, öldükten sonra dirilmenin, âhirethayâtının ve âhirette mükâfât ve cezânın vukû bulacağını, pek m uazzam kudret eserlerinin birkısmına yeminle beyân edilmiştir. (İbn-i Abbâs, Râzî, Kurtubî)Zâriyât sûresinde meâlen buyruldu ki:Şüphesiz ki muttakîler (takvâ sâhipleri) , Cennetlerde pınar başlarındadır. Rablerininkendilerine verdiğinden râzı oldukları hâlde. Doğrusu onlar bundan önce güzel amelişleyenlerdi. (Âyet: 15,16)Kim Zâriyât sûresini okursa, Allahü teâlâ ona, dünyâda cereyân eden ve esen her birrüzgârın adedi için on hasenât (sevâb) verir. (Hadîs-i şerîf-Envâr-ut-Tenzîl)