AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

ÇÂRMÎH (Çihâr mîh)

(Islamic Glossary) :
Dört çivi. Birbiri üzerine dikey olarak konulmuş iki tahtadan meydana gelen, suçluları îdâmetmek için kullanılan haç şeklindeki darağacı. Bu cezâya çarptırılan kişi iki yana açılmışkollarından ve bağlanmış ayaklarından çivilenerek öldürülürdü.Engizisyon mahkemeleri denilen papaz cemiyetleri tarafından katledilen, çarmıha gerilen veyakılanların sayısı, beş milyon iki yüz bindir. (Harputlu İshak Efendi)Yahûdîlerden bir cemâat, Îsâ aleyhisselâm ve annesi hazret-i Meryem'e dil uzattılar. Îsâaleyhisselâm bunu duyunca onlar hakkında beddûa etti. Allahü teâlâ onun bu duâsını kabûleyledi. Hazret-i Îsâ'ya ve annesine dil uzatanları maymun ve domuza çevi rdi. Bu durumuaralarında görüşen yahûdîler hazret-i Îsâ'yı öldürmek üzere anlaştılar. Hazret-i Îsâ'yı aramayabaşladılar. Îsâ aleyhisselâmın havârîlerinden biri olan Yehûda (Judas) bir kaç kuruş karşılığı,Îsâ aleyhisselâmın yerini onlara haber verdi. Îsâ aleyhisselâmı yakalamak için yahûdîler ileberâber eve girince, Allahü teâlâ Yehûda'yı Îsâ aleyhisselâma benzetti. Yahûdîler onu Îsâaleyhisselâm diye yakaladılar. Çarmıha gererek asıp öldürdüler. Îsâ aleyhisselâm ise, Allahüteâlâ tarafından göğe kaldırıldı. (Senâullah Dehlevî, Ebû Hayyân Endülûsî, Ahmed Sâvî)Hıristiyanlar, Îsâ aleyhisselâmın çarmıha gerilip orada öldüğüne, fakat sonra diriltilip göğeçıktığına inanırlar. Müslümanlar ise, Îsâ aleyhisselâmın çarmıha gerilmediğine, doğrudan göğekaldırıldığına inanırlar. Bu husus, Kur'ân-ı kerîmin Nisâ sûre si 157-158. âyet-i kerîmelerindebildirilmiştir. (Enver Şah Keşmîrî)
Islamic Glossary

ÇIHÂR YÂR-I GÜZÎN

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin dört seçkin ve büyük halîfesi: Hazret-i Ebû Bekr, hazret-i Ömer,hazret-i Osman, hazret-i Ali.Allahü teâlâ, hiçbir peygamberine vermediği kerâmetleri (üstünlükleri) bana verdi.Kıyâmette en önce kabirden ben kalkarım. Allahü teâlâ, dört halîfeni (Çıhâr-yâr-ı güzîni)çağır buyurur. Onlar kimlerdir yâ Rabbi? derim. Ebû Bekr'dir buyurur. Yer yarılıp EbûBekr, herkesten önce kabirden çıkar. Sonra Ömer, sonra Osman, sonra Ali kalkar.(Hadîs-i şerîf-Menâkıb-ı Çıhâr-Yâr-ı Güzîn).
Islamic Glossary

DÂR-UL-UKBÂ

(Islamic Glossary) :
Dünyâda iken yapılan işlerin karşılığının görüleceği yer. Âhiret.Hani annen baban nerde, bu dünyâ kimseye kalmaz.Gelenler hep sefer eyler, muhakkak dâr-ul-ukbâyaYüzün dön, ilticâ eyle (sığın), Cenâb-ı zât-ı Mevlâya.(M. Sıddîk bin Saîd)
Islamic Glossary

DÂR-UT-TEKLÎF

(Islamic Glossary) :
Kulların Allahü teâlânın emirlerini yerine getirmekle mükellef, sorumlu tutulduğu yer.Dünyâ.Âhiret, dâr-ül-cezâdır, dâr-üt-teklîf değildir. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

DÂR-ÜL-BEKÂ

(Islamic Glossary) :
Ahiret, sonsuz kalınacak yer.Resûlullah efendimiz kamerî sene hesâbı ile altmış üç, şemsî sene hesâbı ile altmış biryaşında, dâr-ül-fenâdan (dünyâdan) dâr-ül-bekâya intikâl etti. Vefât ettiği odaya defnedildi.(M. Sıddîk bin Saîd)