AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

DÂR-ÜL-İSLÂM

(Islamic Glossary) :
İslâm memleketi. İslâm ahkâmının (kânunlarının) tatbik edildiği yer.Düşmandan alınan ganîmet, Dâr-ül-İslâm'a getirilince askerin hakkı olur. Fakat taksîmedilmeden (bölüşmeden) önce mülk olmaz. (İbn-i Âbidîn)Dâr-ül-harbde (kâfir ülkesinde) îmâna gelenin Dâr-ül-İslâm'a hicret etmesi vâcib olur.(İbn-i Âbidîn)Dâr-ül-İslâm'da yaşayan kâfirler ve başka memleketlerden gelen kâfir turistler, kâfirtüccarlar, muâmelâtta müslümanlarla aynı hak ve hürriyetlere sâhiptirler. (Muhammed Hâdimî)
Islamic Glossary

DÂR-ÜL-KARÂR

(Islamic Glossary) :
Sekiz Cennet'in sekizincisi.
Islamic Glossary

DÂR-ÜS-SELÂM

(Islamic Glossary) :
Sekiz Cennet'ten üçüncüsü.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Allahü teâlâ, Dâr-üs-selâma çağırır ve kimi dilerse onu doğru yola iletir. (Yûnus sûresi:25)
Islamic Glossary

DÎNÂR

(Islamic Glossary) :
Bir miskal (4.8 gram) ağırlığındaki altın para.Bir kimsenin infak edeceği (harcayacağı) en fazîletli dînâr, çoluğuna-çocuğuna infâkettiği (harcadığı) dînâr ile Allah yolunda hayvanına infâk ettiği dînâr, bir de yine Allahyolunda arkadaşlarına sarfettiği dînârdır. (Hadîs-i şerîf-Müslim)Allah yolunda infâk ettiğin bir dînâr, köle azâdı için infâk ettiğin bir dînâr, bir fakiresadaka olarak verdiğin bir dînâr, âilene sarfettiğin bir dînâr vardır. Bunlardan sevâbı çokolanı âilene sarfettiğindir. (Hadîs-i şerîf-Müslim)
Islamic Glossary

EBÂBÎL KUŞLARI

(Islamic Glossary) :
Kâbe'yi yıkmaya gelen Yemen vâlisi Ebrehe'yi ve ordusunu Allahü teâlânın izni ve emriyleperişân eden kuşlar (kırlangıçlar). (Bkz. Eshâb-ı Fil)Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:Üzerlerine Ebâbîl kuşlarını gönderdik. O kuşların her biri onların üzerine çamurdanyapılmış ve ateşte pişirilmiş taş atarlardı. (Fil sûresi: 3-4)Ebrehe Mekke'ye yaklaştığında, Allahü teâlâ Eshâb-ı fil (Ebrehe ve ordusunun) üzerinedenizden Ebâbîl kuşlarını gönderdi. Her bir kuşta, biri gagasında, ikisi ayaklarında olmak üzereüç taş bulunuyordu. Nohut ve mercimek tânesi kadar olan bu taşlar k ime isâbet etse, helâkoluyordu. (İbn-i Hişâm)