AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

ARÂZİ-İ UŞRİYYE

(Islamic Glossary) :
Mahsûlünden (ürününden) uşur denilen zekatın alındığı topraklar. Müslüman devletlerdeharb ile alınıp gâzîlere (askerlere) taksim edilen veya isteyerek İslâm'ı kabûl edenlerin ellerindebırakılan yâhut devlet reisinin (başkanının) izni ile müslümanla r tarafından işlenip faydalanılırhâle getirilen mevât (ölü, faydalanılmayan) topraklar.Arâzi-i uşriyyeden elde edilen mahsûlün (ürünün) uşrunu yâni onda birini vermek farzdır.Hayvan gücü ile veya dolap, motor ile sulanan yerdeki mahsûl elde edilince yirmide bir verilir.(İbn-i Âbidîn)Bir kimse arâzi-i uşriyyesini kirâya verirse, mahsûlün uşrunu İmâm-ı a'zam'a göre malsâhibi verir. Kirâ ücreti yüksek olan yerlerde, böyle fetvâ(hüküm) verilir. İmâmeyne (İmâm-ıEbû Yûsuf ve İmâm-ı Muhammed'e) göre, kirâcı verir. Kirâ az olan yerler de ise, böyle fetvâverilir. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

ARÂZİ-İHARÂCİYYE

(Islamic Glossary) :
Harac vergisine tâbi olan topraklar. Müslüman olmayanlardan sulh ile alınıp harac vergisikarşılığında mülkiyeti eski sâhiplerine bırakılan veya harbde zorla alınıp müslüman olmayansâhiplerinin elinde bırakılan, yâhut zımmînin (müslüman olmayan vata ndaşın) müslümanhükümdârın izni ile işlediği ölü topraklar.Arâzi-i harâciyyenin sâhibi müslümana dahî vakf etse ve satsa böyle topraklarınmahsûlünden (ürününden) yine harac alınır. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

AREFE GÜNÜ

(Islamic Glossary) :
Zilhicce ayının dokuzuncu günü, kurban bayramından bir önceki gün.Arefe gününe hürmet ediniz!Çünkü Arefe, Allahü teâlânın kıymet verdiği bir gündür.(Hadîs-i şerîf-Riyâd-un-Nâsihîn)Arefe günü oruç tutanların, iki senelik günâhları affolur. Biri geçmiş senenin, diğerigelecek senenin günâhıdır. (Hadîs-i şerîf-Riyâd-un-Nâsihîn)Arefe günü bin İhlâs okuyanın her duâsı kabûl ve bütün günâhları affolur. Hepsinibesmele ile okumalıdır. (Hadîs-i şerîf-Riyâd-un-Nâsihîn)Kurban bayramının birinci günü ve arefe günü, hesapla, takvimle anlaşılan gün veya bundanbir gün sonra olur. Bundan bir gün önce olmaz. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

ÂRİF

(Islamic Glossary) :
Bilen, tanıyan, ilim ve irfân sâhibi.1. Allahü teâlânın rızâsını kazanmış, O'ndan başkasının sevgisini kalbinden çıkarmış,tasavvufta yetişip, kemâle ermiş velî zât. Ârif-i billah da denir.Her şeyin kaynağı vardır. Takvânın (Allahü teâlâdan korkarak haramlardan, günâhlardansakınmanın) kaynağı âriflerin kalbleridir. (Hadîs-i şerîf-Künûz-ül-Hakâik)Ârif olan kimsenin alâmeti; susması, tefekkürü (Allahü teâlânın büyüklüğünü düşünmesi),gördüklerinden ibret (ders) alması ve Allahü teâlânın râzı olduğu (beğendiği) şeyleriistemesidir. (S üleymân bin Cezâ))Resûlullah efendimizin sünnetini terk edeni ve O'ndan gelen edebleri gözetmekte gevşeklikgöstereni ârif zannetme. (Cüneyd-i Bağdâdî)Ârif boş yere konuşmaz. Devamlı Allahü teâlânın rızâsını kazanmayı düşünür. (Bâyezîd-iBistâmî)Âriflerin kalbleri Hak teâlânın azâmet ve kibriyâsına (büyüklük ve ululuğuna) hayrandır.(İmâm-ı Rabbânî)Ârif kendini herkesten aşağı bilir. (İmâm-ı Rabbânî)2. Mütehassıs olduğu ilmi, zorlanmadan tatbik eden, kullanabilen kimse.Âlim ile ârif arasında fark vardır. Meselâ Arabî nahv ilminin, dil bilgisinin küllî kâidelerinibilen, bu ilmin âlimidir. Fakat bu bilgiyi yerinde zorlanmadan kullanabilen ise âriftir. (SeyyidAbdülhakîm Arvâsî)
Islamic Glossary

ÂRİYET

(Islamic Glossary) :
Bir malın menfeatini, istifâdesini bedelsiz olarak temlik etmek, vermek.Belli bir yerde ve zamanda, istifâde etme şekli sınırlı olarak âriyet vermek câizdir. (İbrâhimHalebî)Âriyet olarak alınan hayvanın yiyeceği kullanana (âriyet alana) âittir. (Ali HaydarEfendi)Şartsız olarak âriyet verilen eve, dükkâna, tarlaya; alan (kimse) dilediğini koyabilir. Âriyetalan, bunu vedîa olarak yâni güvenilen kimseye saklaması için verebilir. Âriyeti alan kirâya verehine veremez. Sâhibi isteyince ve sözleşmedeki müddeti bi tince, âriyet alınan şeyin geriverilmesi lâzım olur. (İbn-i Âbidîn)