AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

BEKARA (Bakara) SÛRESİ

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmin ikinci ve en uzun sûresi.Bekara sûresi, Medîne-i münevverede nâzil olmuştur (inmiştir). İki yüz seksen altı âyettir.İçerisinde Allahü teâlânın varlığını, kudretini, büyüklüğünü, peygamberlere itâatin lâzımolduğunu gösteren bekara (sığır) kesme hâdisesi bildirildiği için bu sûreye Bekara sûresi ismiverilmiştir. Bekara kelimesi, sûrenin altmış yedi, altmış sekiz, altmış dokuz ve yetmiş birinciâyet-i kerîmelerinde geçmektedir. Sûre ayrıca, binlerce meseleleri, hakîkatleri ihtivâetmektedir. (Muhammed bin Hamza ve Hüseyin Vâiz-i Kâşifî, İbn-i Abbâs)Bekara sûresinde buyruldu ki:Kulumuza gönderdiğimiz Kur'ân-ı kerîmde şüphe ediyorsanız, siz de ona benzer birsûre söyleyiniz! Bunu yapabilmek için güvendiklerinizden yardım isteyiniz. Buna benzerbir sûre söyleyemezsiniz. (Âyet: 23)Bekara sûresi okunan evden şeytan kaçar. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî)
Islamic Glossary

BENÎ HÂŞİM (Hâşimoğulları

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin dedesi Hâşim bin Abdi Menâf'ın soyundan gelenler.Allahü teâlâ, İsmâil (aleyhisselâm) evlâdından Kinâne ismindeki kimseyi ve onunsülâlesinden, Kureyş adlı zâtı beğenip, seçti. Kureyş evlâdından da, Benî Hâşim'i seçti.Onlardan da, beni beğenip seçti. (Hadîs-i şerîf-İmâm-ı Müslim)...Ey Benî Hâşim! Nefslerinizi ateşten (Cehennem'den) koruyunuz. Ey kızım Fâtıma,nefsini ateşten kurtar. Çünkü sizleri kurtarmak için Allahü teâlânın sizinle ilgili irâdesiniönleyecek hiçbir şeye sâhib değilim. ( Hadîs-i şerîf-Mişkât)Kureyş kabîlesi; Hâşimî, Emevî, Nevfel, Abdüddâr, Esed, Teym, Mahzûm, Adiy, Cumah veSehm adında on kola ayrılmıştı. Zemzem dağıtmak ve Kâbe'yi tâmir ve tezyîn (süsleme) işi,Benî Hâşim'e verilmişti... (Muhammed Nişancı)
Islamic Glossary

BUHÂRÎ-İŞERÎF

(Islamic Glossary) :
İslâm dîninde Kur'ân-ı kerîmden sonra en kıymetli, en üstün kitap. Kütüb-i sitte adı verilenmeşhur altı hadîs kitabının birincisi.Bir kimse Buhârî-i şerîfi hangi niyetle baştan sona kadar okuyup bitirirse, maksadı, en güzelşekilde hâsıl olur. Tâûn hastalığı zamanlarında bir evde okunsa, Allahü teâlâ o evde bulunanlarıtâûndan korur. Bu kitap hangi evde bulunursa, evi yanmaktan , hangi gemide bulunursa, Allahüteâlâ o gemiyi batmaktan korur. (Tâcüddîn Subki)
Islamic Glossary

CÂRİYE

(Islamic Glossary) :
Harbde esir alınıp İslâm memleketine getirilen kadın köle.Sizden hiç biriniz, sakın memlûküne (kölesine) kölem, câriyem diye seslenmesin.Yiğidim, oğlum, kızım desin. Onlar da size efendim, desin. (Hadîs-i şerîf-En-Nihâye)Kölenin, câriyenin nafakasını vermek (geçimini karşılamak) efendisine farzdır. (İbn-iÂbidîn)
Islamic Glossary

CEBBÂR

(Islamic Glossary) :
1. Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden). Kullarının hallerini ıslâh ediptövbeye götüren, dilediğini yaptırmaya gücü yeten.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:... Allahü teâlâ Müheymindir (her şeyi gözetip koruyandır), Azîzdir (hükmünde gâlibdir),Cebbârdır, Mütekebbirdir (kibriyâ ve azamete büyüklüğe ancak o müstehaktır). Allahmüşriklerin koştukları ortaklardan münezzehtir (uzaktır) . (Haşr sûresi: 23)Cebbâr (olan Allahü teâlâ) kıyâmet günü mülkü olan gökleri ve yerleri eline (kudretine)alır ve buyurur ki: Cebbâr benim, Melik benim. Hani cebbârlar, mütekebbirler (kendilerinibüyük görenler) nerede? (Hadîs-i şerîf-Sünen-i İbn-i Mâce)Sabah ve akşam el-Cebbâr ismi şerîfini okumaya devâm eden kimse zâlimlerin zulmündenkorunmuş olur. Yolculukta da olsa zarar görmez. (Yûsuf Nebhânî)2. Kibirli, zorba, gaddâr.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:O peygamberler düşmanları üzerine Allah'tan zafer istediler ve her inatçı cebbâr dahüsrâna uğradı. (İbrâhim sûresi: 15)Cennet ile Cehennem şöyle münâkaşa ettiler. Cehennem; bende cebbârlar,mütekebbirler var dedi. Cennet de bende Allah'tan korkan, zaîfler ve fakirler var dedi.Bunun üzerine Allahü teâlâ bunların dâvâlarını şu sûretle halletti: "Ey Cennet! Senbenim rahmetimsin. Seninle dilediğime rahmet ederim. Ey Cehennem, sen de benimazâbımsın. İstediğime seninle azâb ederim. Her ikinizi de doldurmak bana âittir. (Hadîs-işerîf-Müslim, Riyâz-üs-Sâlihîn)İnsanlar kibirlene kibirlene cebbârlar sırasına geçer. Cebbârın başına gelen azâbonların da başına gelir. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî, İbn-i Mâce)