BANK


Results for "BANK"

Dictionary of Economics

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Türkiyede banknot çıkarma ayrıcalığını tek başına elinde tutan ulusal bir merkezi kurum oluşturmak amacıyla kurulmuş tüzel kişiliği olan, özel hukuk hükümlerine bağlı anonim ortaklık. Sermayesinin yarısından çoğu devlet ve iktisadi devlet teşekküllerine aittir. Ekim 1931de kurulmuştur. TCMB 24 Ocak kararlarına kadar enflasyonist para ve kredi politikaları izledi. Keredi arzını daraltmada elindeki araçlardan sadece mevduat munzam karşılıklarını kullandı. Bankanın kredilerinin büyük bölümü dolaysız kredilerde, KİTlerin, tarım satış kooperatiflerinin finansmanıda kullandırıldı. Bütçe açıklarınan kapatılması için Hazineye kısa vadeli avans verilmesi her zaman önem taşıdı.1984ten sonra Merkez Bankasının kredi hacmi hem nominal, hem de reel olarak daraltıldı. 1983teki kredi hacmine reel olarak ancak 1987de yeniden uygulanabildi. Toplam kredi hacminin daraltılmasına karşın, bütçe açıkları sürdüğü ve özellikle 1934te büyük boyutlara ulaºtigi için Hazineye verilen kısa vadeli avans, reel düzeyini koruyacak biçimde sürekli genişledi.Merkez Bankasının para ve kredi politikası 24 Şubat Kararlarından ve özellikle Ağustos 1989dan sonra, dışa açılma ve bununla uyumlu konvertibl bir Türk Lirası oluşturma amaçları doğrultusunda daha kararlı biçimde yürütüldü. Bankanın bilançosunun 1988deki aºiri genişlemesi 1989da ve özellikle 1990ın ilk yarısında frenlendi.
Dictionary of Economics

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ZİRAAT BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Tarıma finansman desteği sağlamanın yanısıra her türlü bankacılık ve borsa işlemlerni yürütmekle görevlendirilmiş, tüzel kişiliği olan, özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı iktisadi devlet teşekkülü.Ziraat Bankası en anlamlı ölçüler bakımından 1980lerde Türkiyenin en büyük bankasıdır. Şube sayısı bakımından birinci sıradadır. Toplam mevduat büyüklüğü yönünden İş Bankasının önünde birincidir. Kredi hacmi yönünden ikinci sırada olan Emlak Bankasından 2.5 kat fazla ile birinci sıradadır. Dünyanın önde gelen 500 büyük bankası arasında vergiden önceki karın aktife oranı bakımından 1981de sekizinci sıradadır.
Dictionary of Economics

TÜRKİYE’DE BANKACILIĞIN GELİŞMESİ

(Dictionary of Economics) :
18. yüzyıl ortalarında başlayan bankacılık faaliyetlerini önceleri sarraflar yapıyorlardı. İlk banka İstanbul Bankasıdır. 1847de iki Galatalı banker tarafından kurulmuştur. Bu bankanın kambiyo istikrarını sağlayamaması nedeniyle 1856da merkezi Londrada olan Bank-ı Osmani kurulmuştur. 1860daki buhran sırasında Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kurulan bankaya devredilmiştir. Daha sonra 1860da Galata bankerleri tarafından Türkiye Bankası kurulmuştur. Müteşebbislerin amacı bu bankayı resmi bir devlet bankası haline getirip banknot ihracı ayrıcalığını elde etmeti. Ancak ortaklardan birinin tutumu yüzünden bu hakkı elde edemediler ve sonra bu banka tasfiye edildi. Türkiye Bankasının başarısızlığından sonra Fransız ve İngiliz müşterek sermayesi ile kurulan Osmanlı Bankasına imtiyaz verilmesi yoluna gidilmiştir. Tanzimattan sonra Galata bankerleri ve doğrudan doğruya veya yabancı sermayedarlarla daha bir takım bankalar kurmuşlardır.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI EKONOMİK İŞBİRLİĞİ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1963de Bulgaristan, Macaristan, Moğolistan, Polonya, Romanya, Çekoslavakya ve SSCB arasında imzalanan bir antlaşmayla kurulan uluslararası banka. Çalışmalarına Ocak 1964de baºlayan bankaya sonradan Küba ve Vietnam da ortak olmuştur. Bankanın amacı üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunka, dış ödemelerde görülen dengesizliklerin ortadan kaldırılmasına ve çok taraflı ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmaktır. COMECONun Batı Avrupa ülkeleri ve azgelişmiş ülkelerle olan ilişkilerinde bankanın önemli bir rolü vardır.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI ÖDEMELER BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1930da İsviçrenin Basel kentinde, birinci Dünya Savaşının sonrasında Almanyanın savaş tazminatlarıyla ilgili yükümlülüklerini yerin getirmesini denetlemek ve çeşitli ülkelerin merkez bankaları arasında işbirliği sağlamak amacıyla oluşturulan uluslararası banka. Zamanla ekonomik ve parasal konularda araştırmalar gerçekleştiren, ayrıca belirli anlaşmaların uygulanmasını sağlamala görevli bir danışmanlık merkezine dönüşmüştür. Şu anda AET üyesi ülkelerce kurulan Avrupa Parasal Yardımlaşma Fonunun bir kuruluºu durumuna geldi.