BANK


Results for "BANK"

Dictionary of Economics

ULUSLARARASI YATIRIM BANKASI (IIB)

(Dictionary of Economics) :
COMECONun yan kuruluºlarindan olan ve 1971 yilnda faaliyete geçen yatırım bankası. Bankanın amacı üye ülkelerin ortaklaşa olarak gerçekleştirdikleri yatırım projelerine kredi sağlamaktır. COMECONun Batı Avrupa ülkeleriyle olan ilişkilerinde bankanın önemli bir yeri vardır. 1974ten sonra bazı gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve teknik yardım programlarını finanse etmiştir.
Dictionary of Economics

VAKIFLAR BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Ocak 1954 tarihinde özel yasayla kurulmuş, özel hukuk hükümlerine bağlı, sermayesi kamuya ait ticaret bankası. Kuruluş yasasında amacı, menkul ve gayrimenkul değerler karşılığında kredi vermek, sigorta vb. alanlarda ortaklıklar kurmak, gayri menkul varlıkların alım satımıyla uğraşmak, denetimi kendisine devredilen gayrimenkul varlıkları ve işletmeleri yönetmek olarak belirlenmiştir. Ama zamanla yoğun olarak bankacılık işlemlerine yönelen çok şubeli bir mevduat bankasına dönüşmüştür. 1989 sonu itibariyle 200 şubesi vardır. 1989da 4.1 trilyon TL mevduatla Türkiye bankacılık sistemi içinde altıncı, sermayesi kamuya ait bankalar arasında ise üçüncü sırada yer almıştır. Aynı yılda iştirak sayısı 50ye ulaºmiºtir. Bankanin kari, cari fiyatlarla 1980de 550 milyon TL iken, 1989da 150 milyar Tl olmuş, ayrıca karlılıkta mevduat ve kredi işlemleri önemli rol oynamaya başlamıştır.
Dictionary of Economics

YAPI VE KREDİ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1944 yılında Kazım Taşkent tarafından kurulan ilk özel teşebbüs bankasıdrı. İlk özel teşebbüs bankası ve bütün gerekleriyle ilk mevduat bankası olması itibariyle ulusal bankacılık sistemimizde önemli bir yeri vardır. Çukurova Holdingin denetimi ve yönetimi altındadır. Banka her ne kadar kuruluş amacı gereğince, yapı işlerini finanse etmek ve kuracağı iştirakler yolu ile de bu alanda faaliyet göstermek amacıyla kurulmuşsa da kanuni mevzuat bakımından bu amacı bırakarak ticaret ve mevduat bankacılığında çalışmalarını sürdürmüştür. Bankanın 1983 itibariyle 595 şubesi, 9100 personeli ve 317 milyarlık mevduat toplamıyla ülkemizin önde gelen ticaret bankalarından biridir. Bankanın 1983 sonu itibariyle 12.6 milyat TL tutarında iştiraki bulunmaktadır.
Dictionary of Economics

YATIRIM BANKACILIĞI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. İş Bankaları)
Dictionary of Economics

ZİRAAT BANKASI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası)