BUHAR


Results for "BUHAR"

Meteorological Glossary

DOYMUŞ BUHAR BASINCI

(Meteorological Glossary) :
(SATURATION VAPOR PRESSURE) [i]Verilen sıcaklıkta, bir sistemin buhar basıncı, maddenin buhar halinin yine o maddenin tamamen katı veya sıvı halindeki durumuyla dengede olması anlamındadır.
Meteorological Glossary

SU BUHARI

(Meteorological Glossary) :
(WATER VAPOR) [i]Suyun gaz hali için kullanılan terim. Atmosferine en önemli bileşenlerinden birisidir. Moleküler içeriğinden dolayı su buharı içeren hava kuru havadan daha hafiftir. Bu durum da, su buharı içeren hava parselinin niçin yükselme eğilimi gösterdiğini açıklamak için yeterlidir.
Meteorological Glossary

TERLEME ve BUHARLAŞMA

(Meteorological Glossary) :
(EVAPOTRANSPIRATION) [i]Buharlaşma, serbest su yüzeyinden ve topraktan olduğu kadar, bitki ile kaplı alanlarda bitkilerin yapraklarında meydana gelen terleme yoluyla da gerçekleşmektedir. Bitki yapraklarında gerçekleşen terleme sonucu oluşan buharlaşmada atmosfere su buharı transferinde önemli bir yer tutar. Bu gerekçeyledir ki ormanlık ve yeşillik alanlar daima nemli, bulutlu ve çoğunlukla yağış alan yerlerdir.
Meteorological Glossary

YOĞUNLAŞMA/BUHARLAŞMA ISISI

(Meteorological Glossary) :
(HEAT OF CONDENSATION / VAPORIZATION) [i]Her iki işlemin sabit sıcaklıkta gerçekleşmesi koşuluyla, maddenin birim kütlesinin buhar halinden sıvı haline geçebilmesi için alınması gerekli olan ısıya yoğunlaşma, sıvı halden buhar haline gelebilmesi için verilmesi gereken ısıya da buharlaşma ısısı denir. Aynı sıcaklıkta, aynı madde için gerekli ısı miktarı aynı olur. Örneğin; 100 ° C' de, 1 gram suyun buhar haline geçebilmesi için gerekli olan ısı 540 kalori civarındadır. Sıcaklık azaldıkça, buhar haline geçmek için gerekli ısı miktarı da artar.