CEPHE


Results for "CEPHE"

Meteorological Glossary

KATACEPHE

(Meteorological Glossary) :
(KATAFRONT) [i]Atmosferin alt tabakaları dışında, sıcak havanın cephesel yüzey boyunca aşağı doğru iniş gösterdiği cephe türü.
Meteorological Glossary

KUTUPSAL CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(POLAR FRONT) [i]Kutup kaynaklı hava kütleleri ile 60° enlemlerine kadar uzanan tropikal kaynaklı hava kütleleri arasında gözlenen cephe. Kutupsal cephe olarak isimlendirilen bu hattın özelliği, aşağı enlemlerden gelen batılı akışlarla kutuplardan gelen kuzeyli akışların buluşma yeridir. Kuzey ve Güney Yarımkürelerde yaz ve kışa bağlı olarak kutupsal cephe yer değiştirir. Örneğin, yaz aylarında Kuzey Yarımkürede kutupsal cephe tropikal havanın itmesiyle daha kuzeye çekilirken kışın aktif olan kutupsal kaynaklı hava tropikal havayı daha güneylere iter ve orta enlemler dahil geniş bir alanda etkili olur. Kısaca, kutupsal cephe; kutupsal hava kütlesi ile tropikal hava kütlesi arasındaki yarı süreli, yarı kalıcı sınır olarak tanımlanır.
Meteorological Glossary

MERİDYENEL CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(MERIDIONAL FRONT) [i]Yeni Zelanda'da kuzey-güney ekseninde düz şekilde uzanan bir çeşit cephe.
Meteorological Glossary

SAHTE CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(PSEUDO FRONT) [i]Cephenin birçok özelliklerini taşımasına rağmen tam ve belirgin bir hava kütlesi süreksizliği göstermeyen cephe için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

SICAK CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(WARM FRONT) [i]İlerleyen sıcak hava kütlesi ile yerini aldığı nispeten soğuk hava kütlesi arasındaki sınır. Genellikle, sıcak cephenin geçişi sırasında, sıcaklık ve nem artar, basınç yükselir, Kuzey Yarımkürede rüzgar yönü güneybatıdan kuzeybatı yönüne kırılır/değişir. Sıcak cephe geçişinde yaşanan hava olayları soğuk cephe geçişi sırasında yaşananlara hemen hemen hiç benzemez. Yağış, cephe önünde yağmur, kar veya çisenti şeklindedir. Orografik yapıya bağlı olarak yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak görülebilir. Cephe önündeki soğuk hava içinde sis oluşumu genel özelliğidir. Sisin kalkması için cephenin geçmesi gerekebilir. Sıcak cephenin eğimi (1/150 metre) soğuk cepheye göre daha yatık olduğundan yağışı hafif olsa da yağış sahası çok geniştir (cephe önünde yaklaşık 350-400 km.).