CEPHE


Results for "CEPHE"

Meteorological Glossary

İKİNCİL CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY FRONT) [i]Bu terim, aktif hareket halindeki cephe gerisinde oluşan ve onu izleyen, çok fazla görünmeyen bir veya birden fazla cephe için kullanılır. İkincil cepheler ana cephelerin oluşumundan çok sonra meydana gelirler. Başlangıçta zayıftır ama zaman zaman ana cepheden daha kuvvetli olabilir.
Meteorological Glossary

İKİNCİL SOĞUK CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY COLD FRONT) [i]Ana soğuk cephe gerisinde oluşan soğuk cepheye verilen isim. İkincil soğuk cephenin oluşması için gerekli şarlar şunlardırSoğuk hava kütlesinin çabuk hareketi ve kuvvetli enlemsel sıcaklık gradyanı. İkincil soğuk cepheler birbirlerinden yaklaşık olarak 400-450 km. aralıklarla analiz edilirler. Bu soğuk cepheler üzerinde oldukları bölgelerde ya sıcaklık süreksizliklerine ya da soğuk hava içerisindeki çökmeye neden olur.
Meteorological Glossary

İZOBAR/CEPHE KARTI

(Meteorological Glossary) :
(PREBARATIC) [i]İngilizlerin izobar ve cephe durumlarını gösteren hava tahmin kartlarına verdiği isim.
Meteorological Glossary

KATACEPHE

(Meteorological Glossary) :
(KATAFRONT) [i]Atmosferin alt tabakaları dışında, sıcak havanın cephesel yüzey boyunca aşağı doğru iniş gösterdiği cephe türü.
Meteorological Glossary

KUTUPSAL CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(POLAR FRONT) [i]Kutup kaynaklı hava kütleleri ile 60° enlemlerine kadar uzanan tropikal kaynaklı hava kütleleri arasında gözlenen cephe. Kutupsal cephe olarak isimlendirilen bu hattın özelliği, aşağı enlemlerden gelen batılı akışlarla kutuplardan gelen kuzeyli akışların buluşma yeridir. Kuzey ve Güney Yarımkürelerde yaz ve kışa bağlı olarak kutupsal cephe yer değiştirir. Örneğin, yaz aylarında Kuzey Yarımkürede kutupsal cephe tropikal havanın itmesiyle daha kuzeye çekilirken kışın aktif olan kutupsal kaynaklı hava tropikal havayı daha güneylere iter ve orta enlemler dahil geniş bir alanda etkili olur. Kısaca, kutupsal cephe; kutupsal hava kütlesi ile tropikal hava kütlesi arasındaki yarı süreli, yarı kalıcı sınır olarak tanımlanır.