DENİZ


Results for "DENİZ"

Meteorological Glossary

NEMLİ DENİZ SİSİ

(Meteorological Glossary) :
(HAAR) [i]Çoğunlukla yaz aylarında İskoçya ve İngiltere'nin doğu kıyılarında görülen, yerleşim birimlerinde yaşamı olumsuz yönde etkileyen, nemli deniz sisine verilen yöresel isim. Bu sislerin oluşum nedenleri adveksiyon sislerinin oluşum nedenleriyle aynıdır.
Meteorological Glossary

ORTALAMA DENİZ SEVİYESİ

(Meteorological Glossary) :
(MEAN SEA LEVEL) [i]Deniz yüzeyi su seviyesinin yüksekliğinin ortalaması. Uzun yıllar yapılan ölçümlerin ortalaması alınarak bulunur. Ortalama deniz seviyesi değeri, yeryüzü üzerindeki yükseltilerin gerçek değerini belirlemede, yüksek hava gözlemlerinde referans almada ve uçuculukta, hangi seviyede uçulduğunu gösterir basınç altimetreleri için gereklidir. Kısaca MSL olarak kullanılır.
Meteorological Glossary

ORTALMA DENİZ SEVİYESİ

(Meteorological Glossary) :
(MEAN SEA LEVEL -(MSL)) [k]Deniz yüzeyi su seviyesinin yüksekliğinin ortalaması. Uzun yıllar yapılan ölçümlerin ortalaması alınarak bulunur. Ortalama deniz seviyesi değeri, yeryüzü üzerindeki yükseltilerin gerçek değerini belirlemede, yüksek hava gözlemlerinde referans almada ve uçuculukta, hangi seviyede uçulduğunu gösterir basınç altimetreleri için gereklidir. Kısaca MSL olarak kullanılır.
Meteorological Glossary

SARGASSO DENİZİ

(Meteorological Glossary) :
(SARGASSO SEA) [i]Konvektif yüzey suları ile bilinen, Kuzey Atlantik Okyanusunda, Bermuda ve Azor arasındaki alan. Bu deniz, denizde yaşayan canlıları besleyecek mineralleri taşıyan sularla beslenmediğinden, diğer denizlere göre fazla canlı barındırmaz.
Meteorological Glossary

TROPİKAL DENİZSEL HAVA

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL MARITIME AIR(mT)) [i]Tropiklerdeki Atlantik ve Pasifik Okyanusları üzerinde 20 ° ile 45 ° Kuzey enlemleri arasında okyanuslar üzerinden doğan hava kütleleri. Yazın oluşanlar, kışın oluşanlardan biraz farklılık gösterir. Yazın kararsızlık çabuk gelişir ve sıcak tip soğuk tipe dönüşür. Kışın ise, kararlılık artar, kalın tabaka halindeki sis geniş bir alanı kapsar. Bu hava kütlesinin özellikleri şöyle sıralanır: Kararlı lapse-rate veya alt tabakalarda enverziyon, hafif şiddet ve sabit rüzgar yönü, zayıf görüş, yüksek nispi nem, stratus tipi bulut, sis, pus veya kuru duman hadisesi ile çisenti.