K


Results for "K"

Meteorological Glossary

KATATERMOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(KATATHERMOMETER) [i]20.yy başlarında Hill tarafından geliştirilen, insan rahatı ve sağlığı ile ilişkin olarak havanın soğutma etkisini ölçen alet. Katatermometrede ıslak ve kuru hazneye sahip olan bir termometre kullanılır. Islak hazne ıslatılıp, sıcaklık 43 dereceye kadar yükseltilir ve yükseltilen bu sıcaklığın yeniden insan vücudu sıcaklığına düşene kadar geçen zaman not edilerek insanların rahatı için havanın soğuma etkisi belirlenmeye çalışılır. Katatermometrenin diğer tipinde ise termometre sadece 35 ile 38 °C arası ölçeklidir. Termometre önce 40 °C' ye kadar ısıtılır daha sonra soğutulmaya bırakılır. 38 °C'den 35 °C' ye düşene kadar geçen zaman ölçülür.
Meteorological Glossary

KATILIM

(Meteorological Glossary) :
(ENTRAINMENT) [i]Cumulus bulutlarının üst taraflarında bulunan kubbe şeklindeki dikine faaliyeti gösterir oluşumlara çevresindeki bulunan hava parsellerinin katılması. Yeni katılan bu parseller, bulut sıcaklık, nem ve momentum özelliklerini yavaş yavaş etkilerler ve bulutla karışır.
Meteorological Glossary

KAYGANLIK

(Meteorological Glossary) :
(VISCOSITY) [i]Bir sıvının bozulmadan kalabilme özelliği. Sıvıların içsel sürtünmesi. Akışkanların kayganlığı, sıvı ve gazların içerisinde bulunan moleküler hareket tarafından sağlanır. Moleküler harekete ek olarak, atmosferde türbülans nedeniyle oluşan edi dalgalarının da kayganlığa etkisi vardır.
Meteorological Glossary

KAYIT KALEMİ/BAROGRAF

(Meteorological Glossary) :
(REGISTER PEN) [i]Barometrik değişimleri, basınç değişimlerini sürekli kaydeden basınçölçer. Barograflar cıvalı veya aneroid tipte olabilirler ama genellikle ikinci tip kullanılır. Aneroid barograf içi boş bir veya birkaç metal hücreden oluşur. Hücrelerden en alttaki sabittir ve en üsttekine ise bir kalem monte edilmiştir. Basınç değişimleri ile hücrelerde olan değişimler kalem tarafından kurulu bir saat üzerine yerleştirilmiş diyagrama kaydedilir. Bu aletlerin en hassas tarafı sıcaklıktan etkilenmeleri nedeniyle hata yapabilmesi ve çok küçük basınç değişimlerine zaman zaman tepki verememesidir. Bu nedenle zaman zaman standart barometre veya en yakın barometre ile karşılaştırılmalı ve hata oranında düzeltmesi yapılmalıdır.
Meteorological Glossary

KAYKAS

(Meteorological Glossary) :
(KAIKIAS) [i]Kuzeydoğulu veya kuzey-kuzeydoğulu rüzgarlara Yunanca'da verilen isim ve bu tür rüzgarın kişileştirilmiş adı.