K


Results for "K"

Meteorological Glossary

KAYNAK BÖLGESİ

(Meteorological Glossary) :
(SOURCE REGION) [i]Genel atmosferik sirkülasyonun bir parçası olan büyük hava kütlesinin üzerinde uzun süre kalmasıyla özelliklerini aldığı, hemen hemen tek tip yüzey şekilleriyle karakterize edilen geniş yer yüzü parçası. Pettersen, kaynak bölgelerini sınıflamada değişik ölçütler kullanır. Bunlardan ilki; hava kütlesinin altında bulunan yerin doğasıdır (Arktik buzullar, karla kaplı yüzeyler, karla kaplanmayan karalar, geniş okyanus yüzeyleri ve homojen yüzeyler), Kutupsal (P), Tropikal (T), Ekvatoral (E) gibi; ikincisi bu yerlerin yaz ve kış mevsimine göre genel sirkülasyonla ilişkileri; yani denizsel kutupsal (mP) veya karasal kutupsal (cP) olduğu. Bu ikili ölçüte birde kaynak bölgesinin soğuk veya sıcak olduğu eklenir. Örnek olarak cPk denilince, karasal kutupsal soğuk hava kütlesi anlaşılır ki bu da kaynağa ait tüm bilgileri içerir.
Meteorological Glossary

KAYNAMA NOKTASI

(Meteorological Glossary) :
(BOILING POINT) [i]Sıvının doymuş buhar basıncının sıvı üzerindeki dış basınçla dengede olduğu sıcaklık. Bu nedenle sıvının kaynama noktası dış basınca göre değişiklik gösterir. Diğer bir deyişle, yüksek seviyelere çıkıldıkça basınç azalacağından suyun kaynaması için gerekli olan sıcaklıkta azalacaktır. Her 300 m.de kaynama noktası sıcaklığı 1.8 ° F. azalır. Standart atmosferde yani 760 mm. cıva seviyesinde normal kaynama noktası 100 ° C'dir.
Meteorological Glossary

KEDİ BUZU

(Meteorological Glossary) :
(CAT ICE) [i]Su birikintileri altında oluşan zayıf ve ince buz tabakası. Deniz kabuğu buzu olarak ta bilinir.
Meteorological Glossary

KEETCH-BYRUM KURAKLIK İNDEKSİ

(Meteorological Glossary) :
(KEETCH-BYRUM DROUGHT INDEX) [i]Orman içindeki orman toprağının derinlikleri ve organik toprakların kuraklığının şiddetini ölçen ölçüm aletlerinde kullanılan bir indeks.
Meteorological Glossary

KELLEŞME

(Meteorological Glossary) :
(EOLATION) [i]Fiziksel coğrafyada kullanılan bu terim, rüzgarlarla toprağın üst tabakasını oluşturan toz ve kumların sürüklenmesi sonucu çıplak kalmasını tanımlar. Rüzgar tarafından sürüklenen bu tabaka verimli üst tabakadır.