K


Results for "K"

Meteorological Glossary

ALAN KAPASİTESİ

(Meteorological Glossary) :
(FIELD CAPACITY) [i]Toprağın süzme yoluyla emebileceği/tutabileceği su miktarını gösterir. Bu kapasite kumda % 7 iken yoğun balçıkta % 60 civarındadır. Diğer bir deyimle, toprağın alıkoyabileceği su miktarıdır.
Meteorological Glossary

ALÇAK

(Meteorological Glossary) :
(LOW) [s]Merkezinde en düşük basıncın bulunduğu, etrafı kapalı izobarlarla çevrili, etrafına göre basıncın normalden daha düşük olduğu atmosfer bölgesi. 'Alçak' kavramı tam olarak 'siklon' kelimesi ile eş anlamlı değildir. Çünkü sinoptik haritalarda tam belirgin siklonik rüzgar dönüşüne sahip olmayan birçok alçak görmek mümkündür. Bütün alçaklarda cephe görmek mümkün değilken özellikle tropikal siklonların tamamında cephe görülür.
Meteorological Glossary

ALÇAK BASINÇ SİSTEMİ

(Meteorological Glossary) :
(LOW PRESSURE SYSTEM) [i]Kuzey yarımkürede saat yönünün tersine, Güney yarımkürede saat yönünde dönen, konverjans rüzgarlarına sahip, etrafına göre nispeten düşük basınca sahip alan. Dönüşü Kuzey yarımkürede saat yönünün tersine Güney yarımkürede saat yönündedir. Siklon olarak ta bilinir. Yüksek basıncın (antisiklon) tersidir.
Meteorological Glossary

ALÇAK BULUTLAR

(Meteorological Glossary) :
(LOW CLOUDS) [i]İster stratiform ister cumuliform tipi bulut olsun taban yüksekliği 6000 feet'in altında olan bulutları belirlemede kullanılan terim. Stratiform bulutlar stratus ve stratocumulus bulutlarından oluşurken, cumuluform tipi bulutlar cumulus ve cumulonimbus bulutlarını içerir. Bulut taban yükseklikleri sıcak kuşaklarına göre değişir. Örneğin alçak bulutların taban yüksekliği kutuplarda daha alçak iken ekvatorda daha yüksektir.
Meteorological Glossary

ALET KORUNAĞI/SİPERİ

(Meteorological Glossary) :
(INSTRUMENT SHELTER) [i]Rasat parklarında özellikle termometrelerin içinde tutulduğu, hava sirkülasyonuna uygun olarak yapılmış, doğal gölge ortamını yansıtan, çift tavanlı, kafes şeklindeki ağaç korunak. Siper içerisine yerleştirilen sıcaklık ölçerler direk güneş ışınlarından, yağıştan ve yoğunlaşmadan korunmuş olur.