KAR


Results for "KAR"

Meteorological Glossary

HORN KARTI

(Meteorological Glossary) :
(HORN CARD) [i]Denizciler için geliştirilmiş, hem Kuzey hem de Güney Yarımkürede kullanılabilmesi için çift taraflı olan, tropik siklon içindeki basınç düşüşü ve ortalama rüzgar yönünü hesaplamada kullanılan saydam disk. Denizciler bu disk sayesinde, fırtına alanında, niçin rüzgarın 'back' veya 'veer' yaptığını, aynı yönden estiğini, hızının artış ve azalışını anlayabilirler.
Meteorological Glossary

INC KAREDE POUND

(Meteorological Glossary) :
(POUNDS PER SQUARE INCH(PSI)) [i]Basınç ölçü birimi. Bir inç karelik alana etki eden bir poundluk kuvvetin yaratığı basınca bir PSI (inç karede pound) adı verilir.
Meteorological Glossary

İZOBAR/CEPHE KARTI

(Meteorological Glossary) :
(PREBARATIC) [i]İngilizlerin izobar ve cephe durumlarını gösteren hava tahmin kartlarına verdiği isim.
Meteorological Glossary

KAHVERENGİ KAR

(Meteorological Glossary) :
(BROWN SNOW) [i]Bazı bölgelerde gözlenen, atmosferdeki toz parçacıkları ile karışarak yere inen ve kahverengi renkte olan kar yağışı. Dünya üzerinde yapılan gözlem kayıtlarına göre kırmızı ve sarı renkte kar yağışı da vardır.
Meteorological Glossary

KAR

(Meteorological Glossary) :
(SNOW) [i]Buz kristallerinden oluşan, parlak, beyaz, katı ve çok kere altıgen şekle sahip donan yağış. Kar yağışı çoğunlukla stratiform tipi bulutlardan, eğer sağanak şeklindeyse cumuluform tipi bulutlardan meydana gelir. Atmosferik su buharının 0 °C'den daha aşağı bir sıcaklıkta donması durumunda buz kristalleri oluşur ve buz kristalleri yere tek parça halinde düşer. Eğer bu tek parça halindeki buz kristalleri bir araya gelirse kar tanesi halinde yere ulaşır. 0 °C'den aşağı sıcaklıklarda kar tanesi daha küçük, 0 °C'den yukarı sıcaklıklarda ise kar tanesi kuşbaşı kar olarak yani daha büyük boyutta yere ulaşır. Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer yerde kar erimesi ve kar sürülmesi yoksa, saatte 0.5 cm.den az kar birikmişse kar yağışı 'hafif', 0.5 ile 4 cm arasındaysa 'orta', 4 cm.den fazla birikinti varsa 'kuvvetli' olarak nitelendirilir. Karın rengi normalde buz kristallerin yansıttığı ışık nedeniyle beyazdır ama eğer atmosferde asılı duran veya gezen kirleticiler varsa kar rengi o kirleticilerin renginde sarı veya kırmızımsı olabilir. Kar güneş radyasyonunu derinlik ve yoğunlukla ters orantılı olarak geçirir. Termal iletkenliği, yoğunluğunun bir fonksiyonudur ve iletkensizliği kar içerisinde kalan havaya bağlıdır. Klimatolojik olarak, kar tabakası gelen güneş radyasyonunun hemen hemen tamamını yansıttığı için genelde sıcaklığı 0 °C'den yukarı çıkmaz. Kar ve kar örtüsü birçok yerde iklim özelliklerini belirleyici bir etkendir.