KAR


Results for "KAR"

Dictionary of Economics

LANGE, Oskar

(Dictionary of Economics) :
(1904-1965) Polonyalı iktisatçı. Sosyalizmin iktisadi sorunlarını incelemiş ve genel denge ile iktisatta yöntem konularında çalışmalar yapmıştır. Langenin bir iktisatçı olarak gelişimi üç döneme ayrılabilir; 1929-33 arasındaki dönemde sosyalizmin ve Markist teorinin sorunları üzerinde durmuş ve istatistiksel iktisat araştırmalarına ağırlık vermiştir. 1934/45 yıllarını kapsayan dönemde sosyalist görüşlerini korumakla birlikte, yaklaşımlarında neo-klasik genel denge kavramını temel aldı. Sosyalizmin Ekonomi Teorisi (On the Economic Theory of Socialism) (1937) adlı kitabında, sosyalist bir ekonomide rasyonel hesap yapılabileceğini kanıtlamaya çalıştı. 1944te yayınlanan Fiyat Esnekliği ve Tam İstihdam (Price Flexibility and Full Employment) adlı kitabında Keynesin tam istihdam konusundaki görüşlerine karşı çıkarak konuya tekelci -oil popalistik- piyasa yapılarıyla açıklamaya çalıştı. 1952-65 yılları arasındaki üçüncü dönemde sosyalist ekonomi üzerindeki incelemelirini, varolan sosyalist toplumlara dayandardı. Merkezi planlama ve piyasa göstergelerinin belil bir sentezine dayanan bir iktisadi reform modeli geliştirmeye çalışan Lange, rekabetçi ekonomilerdeki verimlilik ölçütlerinin planlı bir ekonomide de dağlanabileceğini ileri sürmüştür. En önemli eseri olarak kabul edilen Ekonomi Politik (1959) adlı kitabında siyasal iktisadın yasalarını, yöntemlerini ve temel sorunlarını inceleyen Lange, Doğu Avrupada matematiksel ve sayısal teknikleri geniş biçimde kullanan ilk iktisatçıdır.
Dictionary of Economics

MAL KARŞILIĞI ÖDEME

(Dictionary of Economics) :
Dış ticaret işletmelerinde kullanılan bir ödeme biçimi. İthalat bedelinin, malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödeme biçimi. İthalat bedelinin, malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödemesini ifade eder. Bu tür ödemede ihracatçı, ithalatçının ülkesindeki yetkili aracı bankaya ya da o ülkede bulunan temsilcisine, önceden malın devir ve teslimine ilişkin belgeleri yollar ve bunların malın ulaşması halinde ithalatçıya verilmesini ister. Malın gelmesi ve ithalatçının malı teslim alması ile zilyetliği kendisine geçerken, sözkonusu belgelerin teslim alınması, malın mülkiyetinin ithalatçıya devrolunduğunu ifade eder.
Dictionary of Economics

MEVDUAT KARŞILIKLARI

(Dictionary of Economics) :
Mevduat bankalarının topladıkları mevduatın geri ödenebilmesinin güvencesi olarak merkez bankasına yatırdıkları ya da saklı tuttukları karşılıklar. Bu ilkeyi benimseyen bankacılık sistemlerinde bankalar ancak, toplam mevduatın belirli bir oranı olarak saptanan bu karşılıkların dışında kalan mevduatları kredi ya da yatırım yoluyla gelir sağlamak üzere kullanabilirler. Mevduat karşılıklar oranı ekonomideki para arzını denetlemek amacıyla kullanılan etkili bir para politikası aracı olarak da işlev görür. Bankaların mevduat karşılığı bulundurması ilk kez ABDde yasal olarak zorunlu kılınmıştır. Türkiyede bankaların Merkez Bankasına yatırmak zorunda oldukları mevduat munzam karşılıkları oranı, Merkez Bankası Banka Meclisince Yüksek Planlama Kuruluna iletilir. Bankalar Kurulu kararı ile yürürlüğe girer. Mevduat karşılık oranları, vadeli ve vadesiz mevduat için farklı olarak belirlenebileceği gibi her iki mevduat türüne aynı oran da uygulanabilir.
Dictionary of Economics

MEVDUAT MUNZAM KARŞILIĞI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Mevduat Karşılıkları)
Dictionary of Economics

MORGENSTERN, Oskar

(Dictionary of Economics) :
(1910-1977). Alman asıllı ABDli iktisatçı. Viyana, Princeton ve New York üniversitelerinde profesörlük yapmıştır. John von Neumann ile birlikte yazdıkları Oyun Teorisi ve İktisadi Davranış (Theory Of Games and Economic Behaviour) adlı kitapta, Neumannın 1928lerde geliºtirdigi strateji oyunları teorisini, rekabetçi piyasa ekonomisi modeline uygulamıştır. Diğer önemli eserleri arasında İktisadi Gözlemlerin Doğruluk Derecesi Üzerine (On The Accuracy of Economic Observations) (1950), Bir Organizasyon Teorisine Giriş (Prologomna to a Theory of Organisation) (1951), Hisse Senedi Fiyatlarının Tahmin Edilebilirliği (Predictability of Stock Market Prices) (1970) sayılabilir. (Ayrıca bk. (Oyun Teorisi)