KAR


Results for "KAR"

Dictionary of Economics

PEARSON, Karl

(Dictionary of Economics) :
(1857-1936). Modern istatistik biliminin kurucularından olan İngiliz matematikçi. Londra ve Cambridge üniversitelerinde okumuş, Üniversity College ve Gresham College gibi kurumlarda uzunca bir süre profesörlük yapmıştır. 1890 yılından itibaren matematik ve istatistik yöntemlerinin, biyolojiye uygulanması ile iglilenmeye başlamış, 1900 yılında Ki-kare testini geliştirmiştir.1902 yılında istatistik teorisi ve uygulaması alanında halen dünyanın önde gelen yayınlarından biri olan Biometricayı çıkartmış, ölümüne dek, derginin editörlüğünü yapmıştır. 1893-1912 arasında Evrim Kuramına Matematiksel Katkılar (Mathematical Contributaions to the Theory of Evoluation) başlığı altında 18 makale yayınlamıştır. Yakın arkadaşı olan Francis Galtonun 1911 yılında ölümü üzerine onun öjenik konusundaki çalışmalarını devam ettiren Pearson, matematik-istatistik ve uygulaması üzerine çok sayıda eser sahibidir.
Dictionary of Economics

POLİÇE KARŞILIĞI ÖDEME

(Dictionary of Economics) :
Dış ticarette uygulanan bir ödeme biçimi. Bu ödeme biçiminde malı gönderen ihracatçı, malın sevkinden sonra ithalatçı üzerine bir poliçe çekerek bunu sevk evrakı ve refah mektubu ile birlikte kendi ülkesindeki aracı bankaya verir. Bu banka söz konusu belgeleri ithalatçının ülkesindeki muhabirine yollar. Poliçenin vadesiz olması durmunda muhabir banka, ithalatçıdan poliçe bedelini tahsil ettikten sonra sevk evrağını ithalatçıya verir. Poliçe bedeli ihracatçı tarafından daha sonra muhabir bankadan tahsil edilir. Poliçenin vadeli olma durumunda, muhabir banka ithalatçının poliçeyi kabul etmesinden sonra sevk evrakını kendisine devreder. Vadeli poliçilerin ödeme süreleri 30-120 gün arasında değişir. Kabul edilen poliçeler ihracatçıya gönderiliri. İhracatçı poliçe bedelini vade sonunda tahsil edebileceği gibi, ciro da ettirebilir. (Ayrıca bk. Kabul Kredisi)
Dictionary of Economics

ROBERTUS, Karl

(Dictionary of Economics) :
1805-1876 yılları arasında yaşamıştır. Değeri emeğe bağlayan bir teori kurmuştur. Özel mülkiyeti toplumun başlıca hastalığı saymıştır. Yalnız ekonomik etkenlerin baskısı altında toplum düzennin Sosyalizme ulaşabileceğine inanmıştır. Düzen değişikliğinin bir devrim sonucu değil bir evrim sonucu olarak gerçekleşebileceğini savunmuştur. Rodbertus, yalnız devlet müdahalesinin kitleleri fakirlikten kurtarabileceğine ve gelir dağılımında ücretin payının giderek daralmasını önleyebileceğini eliri sürmüştür. Toprak ve sermaye rantlarının kaldırılmasını istemiştir.
Dictionary of Economics

24 OCAK KARARLARI

(Dictionary of Economics) :
Süleyman Demirel başkanlığındaki hükümetin, 1980 yılı Ocak ayında uygulamaya koyduğu köklü ekonomik kararlar. Türkiyenin 1970li yılların ikinci yarısında içine girmiş olduğu ve esas olarak enflasyon ve dış borç krizi şeklinde ortaya çıkan ekonomik bunalım 1978 ve 1979 istikrar programları ile giderilmeyince, 24 Ocak 1980 tarihinde ekonomide köklü düzenlemeler yapılmasını öngören yeni bir istikrar programı uygulanmaya başlanmıştır. IMFnin önerileri doğrultusunda hazırlanan bu program, ekonomide sadece kısa vadeli düzenlemeler gerçekleştirmekle kalmamış, o döneme dek uygulanan kalkınma politikasında da köklü bir dönüşümü gerçkeleştirmiştir. 1980li yıllarda uygulanan dışa dönük büyüme politikalarının kaynağını oluşturan 24 Ocak programının iki temel amacı, enflasyonu aşağı çekmek ile ödemeler dengesi açığını ortadan kaldırmak olarak belirlenmiştir. Ayrıca ekonominin iç ve dış dengelerinin serbest rekabete dayalı piyasa ekonomisi kuralları içinde sağlanması öngörülüyordu. 24 Ocak kararlarının temel ögeleri ise şunlardı; a) Türk lirasını büyük ölçüde devalüe ettikten sonra, kontrollü bir biçimde dalgalanmaya bırakmak, b) İthalatın kısmen de olsa serbestleştirilmesi, ihracatın çeşitli teşviklerle özendirilmesi, c) Sadece dövizin değil, diğer fiyatların oluşumunun da piyasadaki arz ve talep güçlerine bırakılması ve çoğu maldaki kamu sübvansiyonlarının kaldırılması, d) Faiz oranlarının yükseltilmesi, daha sonra dövizde olduğu gibi, denetimli bir biçimde serbest bıraklması, e) Ekonmide kamu kesiminin ağırlığının azaltılması ve KİT açıklarının sürekli zamlarla karşılanması, 1) Ücretlerin ve taban fiyatların enflasyonun gerisinde kalacak biçimde artırılması.
Dictionary of Economics

BATABATTAN YUKARI

(Dictionary of Economics) :
Kıymetli evrakın piyasa değerinin üzerinde yazılı değerden yüksek olmasıdır.