KREDİ


Results for "KREDİ"

Dictionary of Economics

MÜEYYET AKREDİTİF

(Dictionary of Economics) :
Muhabir (aracı) bankanın akreditifi lehdara ihbar ederken, bankanın talimatına uyarak kendi onayını da ilave etmesi ve böylece akreditifi açan bankanın taahhüdünü yerine getireceği konusunda kendisinin de sorumluluk yüklenmesi. (Ayrıca bk. Gayri Müeyyet Akreditif)
Dictionary of Economics

MÜSTEHLİK KREDİSİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Tüketici Kredisi)
Dictionary of Economics

ORTA VADELİ KREDİ

(Dictionary of Economics) :
Kısa vadeli ve uzun vadeli krediler arasında yer alan, vade süresi 1-3 veya 2-7 yıl arasında değişen banka kredisi. Bu konuda yapılan bir sınıflandırmaya göre, firmanın günlük işletme masrafularını karşılamak üzere alınan ve en fazla 1 yıl içinde geri ödenmesi gereken krediler kısa vadeli, sabit varlık alımları için yapılan ve 7 yıldan daha uzun sürede geri ödenecek olan borçlanmalar uzun vadeli olarak tanımlanmaktadır. Vadesi bu ikisi arasında bulunan ve genellikle tesisleri yenilemek ve tevsi etmek için alınan krediler orta vadeli olarak tanımlanmakta, ancak uygulamada teçhizat ihtiyacını karşılamak ve inşaat işleri için orta vadeli kredilerden geniş ölçüde yararlandığı görülmektedir. (Ayrıca bk. Kredi)
Dictionary of Economics

PARA VE KREDİ KURULU

(Dictionary of Economics) :
1980 istikrar programı çerçevsinde para ve kredi politikasının uygulanmasında koordinasyonu sağlamak, destekleme fiyatları konusunda önerilerde bulunmak, ihracatta fiyat istikrar fonu ile ithilatta alınacak teminat ve fonları saptamak amacı ile oluşturulan kuru. 30 Aralık 1983te Bakanlar Kurulu kararı ile bileşimi yendien düzenlenen Para Kredi Kurulu (PKK), başbakanın görevlendirdiği bir devlet bakanının başkanlığında, Maliye ve Gümrük Bakanı, DPT Müsteşarı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı, T.C. Merkez Bankası Başkanı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müsteşarlarından oluşmaktadır. Kurulun sekreterlik görevi DPT Müsteşarlığı Genel Sekreterliğince yürütülür.
Dictionary of Economics

PROGRAM KREDİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Hükümetlerin uluslararası bir finansman kuruluşundan ya da bir başka hükümetten aldıkları, kullanımı belli bir projenin finansmanı ile sanırlandırılmamış olan bir dış yardım türü. Program kredileri genellike ödemeler bilançosu açıklarının kapatılmasında veya ekonominin gereksinme duyduğu ithalatın finansmanında kullanılırlar. Bu fonların kullanımı krediyi alan ülke tarafından belirlendiği için, bu tür krediler proje kredilerine göre daha çok tercih edilir. Krediyi veren ülke açısından ise, kredi kullanımını denetleyebilmesi açısından proje kredileri vermek daha fazla tercih edilen bir durumdur. (Ayrıca bk. Proje Kredileri)