KREDİ


Results for "KREDİ"

Dictionary of Economics

TİCARİ KREDİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Kredi, Kısa Vadeli Krediler, Kredi Türleri)
Dictionary of Economics

TÜKETİCİ KREDİSİ

(Dictionary of Economics) :
Bugün tatmin etmek isteyecekleri ihtiyaçların bedelini yarınki kazançları ile ödemek fırsatını fertlere sağlayan bir kredi türüdür. Tüketim kredisi gelir veya hasılatın geliştirilmesi hedefinde değildir, amaç sadece fertlerin bugün tatmin etmek isteyecekleri ihtiyaçlara ve arzulara uygulanır.Tüketim kredisinin konusunu otobil, beyaz eşya, tatil, giyim, evlilik giderleri oluşturabilir. Tüketim kredileri, ekonomide tüketimi teşvik ederek genel bir talep artışına neden olabilir. Tüketim kredisinin faizi, genellikle diğer kredi faizlerinden yüksektir.1989dan sonra Türkiyede tüketici kredisi uygulamasında önemli gelişmeler olmuş, bankaların verdikleri krediler arasında oranları önemli miktarlarda artmıştır. Bunun temel nedeni olarak bankaların ellerinde biriken mevduatlara verecek kaynak bulamaması gösterilmektedir. Bunun sebebi olarak da kur-faiz arasında oluşan makasın fazlalaşması gösterilmektedir. Aşırı değerli kur yatırımcıları yurt dışı kaynaklardan yabancı para ile borçlanmaya teşvik etmiştir. Ayrıca bu makas farkından oluşan kardan yararlanmak isteyen kısa vadeli döviz girişi artmış ve bunlar bankalara mevduat olarak gelmişlerdir. İşte kısaca bu temel sebeplerden dolayı tüketici kredilerinde önemli artışlar olmuştur.
Dictionary of Economics

UZUN VADELİ KREDİ

(Dictionary of Economics) :
Genellikle 5-10 yıl arasındaki vadeli kredi. Prensip olarak uzun vadeli kredilerden, devlet ihtiyaçlarını karşılamak, serbest teşebbüs yatırımlarını ve konut finansmanını karşılamak üzere yararlanılmaktadır.Uzun vadeli kredilerin finansman kaynağı, sermaye piyasasıdır. Krediye ihtiyacı olan firmalar ve kamu organları tahvil çıkararak uzun vadeli kredi temin edebilirler. Ya da bankalar sermaye piyasasına kendileri tahvil çıkartmak suretiyle borçlanırlar ve firmalar uzun vadeli kredi açmak olanağını bulurlar.
Dictionary of Economics

YAPI VE KREDİ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1944 yılında Kazım Taşkent tarafından kurulan ilk özel teşebbüs bankasıdrı. İlk özel teşebbüs bankası ve bütün gerekleriyle ilk mevduat bankası olması itibariyle ulusal bankacılık sistemimizde önemli bir yeri vardır. Çukurova Holdingin denetimi ve yönetimi altındadır. Banka her ne kadar kuruluş amacı gereğince, yapı işlerini finanse etmek ve kuracağı iştirakler yolu ile de bu alanda faaliyet göstermek amacıyla kurulmuşsa da kanuni mevzuat bakımından bu amacı bırakarak ticaret ve mevduat bankacılığında çalışmalarını sürdürmüştür. Bankanın 1983 itibariyle 595 şubesi, 9100 personeli ve 317 milyarlık mevduat toplamıyla ülkemizin önde gelen ticaret bankalarından biridir. Bankanın 1983 sonu itibariyle 12.6 milyat TL tutarında iştiraki bulunmaktadır.
Dictionary of Economics

KABUL KREDİSİ

(Dictionary of Economics) :
Bir finans şirketinin, üçüncü şahsın kıymetli kağıdını garanti etmesi ve ödeme taahüdünde bulunması şartı ile verilen kredidir. Kabul kredisi, dış ticaret işlemlerde çok fazla kullanılmaktadır.