M


Results for "M"

Medicine and Hematology Glossary

ANGİOİMMÜNOBLASTİK LENFADENOPATİ (Angioimmunoblastic lympadenopaty with dys

(Medicine and Hematology Glossary) :
İmmünoblastik lenfadenopati olarak da bilinir. Olguların çoğunda T-cell reseptör gen rearanjmanının gösterilmesi nedeniyle T lenfosit kökenli bir hastalık olduğu anlaşılmıştır. Önceleri anormal bir immün yanıt ile oluştuğu kabul edilmişse de günümüzde malign bir hastalık olduğu düşünülmektedir. REAL sınıflamasında "Angioimmünoblastik T-cell lenfoma" olarak adlandırılması önerilmektedir.. İleri yaşlarda görülür (ortama 60). Ateş, makülopapüler deri döküntüleri, yaygın lenfadenopati ve hepatosplenomegali yanında; terleme, halsizlik , zayıflama, pruritis, poliartralji gibi diğer sistemik belirtilerle seyreden ve poliklonal hiperglobulinemi yapabilen bir hastalıktır. İmmün hemolitik anemi gelişebilir. Tekrarlayan solunum sistemi infeksiyonları önemli morbidite nedenidir. Lenf bezlerinin histolojik incelemeleriyle tanı konur. Lenf bezinde post kapiller venülleri tutan damar proliferasyonu ve damarların çevresinde yoğun lenfosit ve plazma hücresi infiltrasyonu saptanır. Germinal merkezler kaybolmuştur. Damar duvarında PAS+ hyalen madde birikimi vardır.. Yaklaşık %40 olguda coombs testi pozitifdir. Tedavisi kemoterapidir. Bu amaçla MOPP verilebilir.
Medicine and Hematology Glossary

BARR CİSİMCİĞİ (DRUMSTICK)

(Medicine and Hematology Glossary) :
Kadınlarda nötrofil sitoplazmasında görülebilen kondanse olmuş sex kromatini. Nötrofillerin yaklaşık %2-3'ünde görülür. Yuvarlak ve küçük, ince bir kromatin ile çekirdeğe tutunmuş yapılardır. Kleinefelter sendromu olan erkeklerde de görülebilir. Turner sendromlu kadınlarda ise yoktur.
Medicine and Hematology Glossary

BAZOFİLİ YAPAN DURUMLAR

(Medicine and Hematology Glossary) :
1. Myeloproliferatif hastalıklar (KML, polistemia vera, myelofibrozis, esansiyel trombositemi). Özellikle KML'de bazofil artışı sık rastlanan bir durumdur. Hastalığın seyrinde bazofil sayısının artışı prognoz yönünden olumsuz bir belirtidir. Hastalarda artan bazofillerden salınan histamine bağlı kaşıntı, flushing, hipotansiyon ya da gstrik asit sentezi arttırıcı etkisi nedeniyle mide yakınmaları oluşabilir. 2. Miksödem 3. Kolitis ülseroza 4. Hipereozinofilik sendrom 5. Hipersensitivite reaksiyonları 6. Bazofilik lösemi Bir tür myeloid lösemidir. Histamin fazlalığına bağlı semptomlar bulunabilir. Tedavisi diğer AML tedavileri gibidir. 7. Östrojen kullanımı 8. Hiperlipidemi 9. Viral infeksiyonlar
Medicine and Hematology Glossary

BAZOPENİ YAPAN DURUMLAR

(Medicine and Hematology Glossary) :
1.İnfeksiyon ve kanama gibi akut stresler 2.Cushing sendromu, ACTH ve kortikosteriodler 3.Anaflaksi, akut ürtiker, akut allerjik reaksiyonlar 4.Hipertiroidi 5.Progesteron kullanımı
Medicine and Hematology Glossary

BETA THROMBOGLOBULİN

(Medicine and Hematology Glossary) :
Platelet spesifik bir proteindir. Platelet alfa granüllerinde bulunur ve aktive olan plateletlerden salınır. Her birinin molekül ağırlığı 8850 olan 4 ünitenin biraraya gelmesinden oluşan tetramer yapısı vardır. Fizyolojik görevi tam bilinmemektedir. Platelet aktivasyonunu izlemek amacıyla kullanılabilir.