M


Results for "M"

Dictionary of Economics

BUNALIM

(Dictionary of Economics) :
İktisat literatüründe değişik anlamlarda kullanılır. Eğer büyüme hızı sıfıra düşer ve bu durum altı aydan fazla sürerse ortada resesyon var demektir. Resesyonun daha uzun ve şiddetlisine ise depresyon denir. Bunalım kelimesi her ikisi için de kullanılmaktadır. Genel olarak, mevcut şartlarda kendini sürdürmekte güçlük çeken ekonomilerin durumunu anlatmak için de bunalım sözcüğü kullanılmaktadır. Günlük dilde ise zor durumdaki sektörler, yaşam standardı giderek düşen kesimler için de bu kelimeye yer verilmektedir.
Dictionary of Economics

BÜLYONİZM

(Dictionary of Economics) :
İspanyada onaltıncı yüzıylda ülkeye altın ve gümüş getirilmesini teşvik edici, ülkeden altın ve gümüş çıkarılmasını yasaklayıcı düzenlemeler getirildi. Amaç ülkede mümkün olduğu kadar çok değerli maden birikmesini sağlamaktı. O zamanın tek uluslararası ödeme aracı altın ve gümüş olduğundan, busayede bol mal ithal etmek mümkündü. Tüccarların ve devletin mali bakımdan güçlenmesini sağlayan bu politika ülkenin uzun vadeli ekonomisi açısından sağlıklı değildi. Çünkü uzun dönemde sağlıklı bir ekonomi üretim artışı temelinde gerçekleştirebilir ve değerli maden miktarının artırılmasına yönelik politikalar bunu bağlayamazlar.
Dictionary of Economics

BÜTÇE DENETİMİ

(Dictionary of Economics) :
Hükümetin, Meclisten aldığı yetkiyle gerçekleştirdiği harcamaların ve gelir toplama faaliyetinin, alınan yetki çerçevesinde yapılıp yapılmadığının kontrolu.Bunu Türkiyede Sayıştay yapar.
Dictionary of Economics

BÜTÇE DÖNEMİ

(Dictionary of Economics) :
Bütçenin uygulandığı dönemdir. Genellikle bir yıldır. Avrupa Ekonomik Topluluğuna dahil ülkelerde bütçe yılı takvim yılıdır. Yani 1 Ocakta baºlar. 31 Aralikta biter. Türkiyede 1979dan sonra bütçe yılının başlangıcı 1 Mart olarak kabul edildi. 1983ten itibaren yeniden takvim yılı esasına dönülmüştür.
Dictionary of Economics

BÜTÇELEME TEKNİĞİ

(Dictionary of Economics) :
Bütçe süreci de denir. Bütçenin hazırlık aşamalarından, onaylanarak kesinleşmesine, uygulanmasına ve denetlenmesine kadar bütün uygulamaları içerir. Hazırlanma, Kabul, Uygulama ve Denetim yöntemlerinin tamamıdır.