M


Results for "M"

Dictionary of Economics

AMBARGO

(Dictionary of Economics) :
Askeri siyasi ve iktisadi nedenlerle bir malın serbestçe alım ve satımını engellemek için alınan önlemleri kapsar. Bir ülke ya da bir grup ülkenin başka bir ülkeye stratejik önem taşıyan maddelerin alım satımını önlemleri ambargodur.
Dictionary of Economics

AMORTİSMAN

(Dictionary of Economics) :
Binalar, makinalar, cihazlar ve demirbaşlar gibi uzun süre kullanılacak maddi işletme varlıklarının değerden düşmesidir. İşletmedeki uzun ömürlü varlıklar fiziksel yıpranma, eskime, kullanılma ve yeni buluşlar nedeni ile değerlerini yitirirler. Söz konusu varlıkların maliyeti bedeller ile ilişkili bazı teknik yöntemlerle hesaplanan bu değer kayıplarına amortisman denir. Eskiyen ve yıpranan ekonomik varlıklar için üç ayrı amortisman ayırma yöntemi vardır:1- Basit amortisman yönetiminde, her dönemde yok olan varlık değeri, söz konusu varlığın ekonomik ömrünün her bir dönemine eşit olarak dağıldığı varsayılarak hesaplanır.2- Azalan bakiyeler yönteminde ekonomik ömrün kapsadığı çeşitli dönemlerde gittikçe azalan tutarlarda amortisman hesaplanır.3- Üretim esasına göre amortisman yönteminde her döneme düşen amortisman miktarı işletme varlığının o dönemde ürettiği mal miktarı ile orantılı olarak hesaplanır.
Dictionary of Economics

AMORTİSMAN FONU

(Dictionary of Economics) :
Aşınma ve yıpranma karşılığı olarak geçmiş dönemlerde firma gelirinden ayrılmış miktarlarda oluşan bir fondur. (Ayrıca bk. Amortisman)
Dictionary of Economics

ANKARA ANTLAŞMASI

(Dictionary of Economics) :
Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET), ile Türkiye arasında 1963 yılında imzalanan anlaşmadır. Bu antlaşma ile Türkiye ile AET arasında ortak küyelik statüsü kurulmuştur. Ankara antlaşması Türkiye ile AET arasında aşamalı bir gümrük birliğinin oluşturmasını öngörmektedir. Ankara antlaşmasına göre Türkiye ile AET arasındaki gümrük birliği üç aşamada gerçekleştirilecekti: 1) Hazırlık dönemi, 2) Geçiş dönemi, 3) Tam üyelik dönemi.Hazırlık dönemi 1964-1969 yılları arasında 5 yıl sürmüştü. Geçiş dönemi 1971 yılında başlamıştır. Geçiş döneminde sanayi mallarında gümrük birliği gerçekleştirilecektir. 1995den sonra son dönem baºlayacaktir. Son dönemde Türkiyenin genel ekonomik politikalarının AET ile uyumlaştırılması için düzenlemeler yapılacaktır.
Dictionary of Economics

ANLAŞMAYA DAYANAN MONOPOL

(Dictionary of Economics) :
Anlaşmaya dayanan monopol, satıcıların aralarındaki rekabete son vererek piyasa egemenliğinden sağlanacak kazançları paylaşmalarını amaçlar. Bu tür monopolün çeşitli varyanıları olabilir.Firmalar kendi tüzel kişiliklerini koruyarak satış fiyatı, üretim miktarı, sürüm bölgeleri gibi konulardan biri ya da birkaçı hakkında anlaşma yapmışlarsa bunlara genellikle kartel denir. Anlaşmış firmalar kendi sermaye ve yönetim bağımsızlıklarını korumayarak tek bir kuruluş halinde birleşebilirler. Bu tip birleşmeler sonunda tröst, konsorsiyum ya da comptoir adı verilen firmalar ortaya çıkabilir. Anlaşmaya dayanan monopoller, süreli ya da süresiz olabilir. (Ayrıca bk. Monopol, Kartel, Monopol Türleri)