M


Results for "M"

Dictionary of Economics

AKORD SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
İşçinin ürettiği mal birimi başına üretim kararlaştırılması ve ödenmesidir. Mal birimi başına ücret ödemek işçiyi daha çok çalışmaya teşvik etmesi nedeni ile işyerinde verimi ve üretimi artırmaktadır. İşveren akord ücreti belirlerken işçinin günlük ücretini gözönüne almaktadır. Bu nedenle işçiler azami verimle çalışmaya mecbur bırakılmakta buna karşılık günlük normal ücret almaktadır. (Ayrıca bk. Rasyonalizasyon, Taylorizm, Grup Akordu)
Dictionary of Economics

ALMAN TARİHÇİ OKULU

(Dictionary of Economics) :
almanyada ortaya çıkmış olan tarihçi okul ekoniminin hukuk, ahlak ve din gibi kurumlara sıkı bir biçimde bağlı bulunduğunu, insanların sırf çıkarları peşinde koştukları ve akli düşüncelerle hareket ettikleri varsayımın doğru olmadığını ileri sürer. Bu ekole göre ekonomi alanında mutlak kanunlar yoktur ve ekonomi bilimi tümdengelim yöntemi ile teoriler kurup kanunlar arayacağına tarih araştırmaları yapmalı ve bunların ışığı altında iktisadi olayların tarihi oluşunu açıklamalıdır. Tarihçi ekole göre tümevarım yöntemi ile çeşitli ülkelerin ve kültürlerin tarihlerini karşılaştırarak toplumların gelişmeleri sırasında ne gibi aşamalardan geçtikleri hakkında evrim yasaları saptanabilir. Nitekim tarihçi ekolün çeşitli üyeleri bu aşamaları gösteren çalışmalar yapmışlardır.
Dictionary of Economics

ALTERNATİF MALİYET

(Dictionary of Economics) :
X ve Y olmak üzere iki maldan oluşan bir ekonomide üretim faktörleri X malı üretimine ayrılırsa Y malı üretiminden ve dolayısı ile Y malının sağlayacağı faydadan vazgeçilmiş olunur. Böylece vazgeçilmiş olan Y malının miktarı üretimi yapılan X malının alternatif maliyeti olur (Ayrıca bk. Üretim Olanakları Eğrisi)
Dictionary of Economics

ALTIN KAMBİYO SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
Uluslararası ödemelerde uzun süre uygulanmış bir dolaylı konvertibilite formülüdür. Altın, bu sistemde mübadele aracı olarak kullanılmaz. Talep edildiğinde altına çevrilebilir bir döviz uluslararası işlemlerle değer ölçüsü olarak ödeme aracı hizmetini görür. Altın Kambiyo Sistemi 1922 Cnevre Konferansında kabul edilmiº bir terimdir. Ancak bu terim iktisat literatürüne girmeden çok önce Altın kambiyo Sistemi fiilen uygulanmaktaydı.1929 Dünya bunalımı Altın Kambiyo Sisteminin yıkılışını çabıklaştırdı. Böylece İngiltere 1931de ABD ise 1933de sistemden ayrıldı. İkinci Dünya Savaşı sonrası altın Kambiyo Sistemi dolara dayanarak yürütülmüştür. Dolar bu dönemde uluslararası değer ölçüsü ve ödeme arası olarak kabul edilmiştir. Amerika 31 Ocak 1934te doların değerini 1 ons (31 gram) altın= 35 dolar olarak belirledi. Böylece Amerika yabancı merkez bankalarına talep ettiklerine 1 onsu 35 dolardan altın vrmeyi kabul etmiştir. Amerikadaki fiyat yükseliºleri dolarin satin alma gücünü zayıflatmıştır. Doların dış piyasalarda 1934 yılında belirlenen değerini korumuş olması nedeni ile ABde yabancı ülkelere dolar akınına neden olmuştur.ABD dışındaki dolarların ABDnin altın rezervlerini aşan boyutlara ulaşması altın kabiyo sisteminin işleyişini güçleştirmiştir. Alınan önlemler uluslararası para piyasasında ortaya çıkan bunalımları önleyememiştir. Böylece16 Ağustos 1971de doların dış ödemelerde altına konvertibilitesi kaldırılmıştır. Bunun sonucunda altın kambiyo sistemi de sona ermiştir. (Ayrıca bk. Altın, Altın Sikke Sistemi, Altın Külçe Sistemi Konvertibilite Dolar Problemi Sterling Bloku, Roosa Bonoları, Sıvop Örgütü)
Dictionary of Economics

ALTIN KÜLÇE SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
Altın külçe sisteminde dolaşımın da altın sikke bulunmaz. Bu sistem de iç piyasa ödemeleri banknot olarak yapılır. Değerli maden banknotların garantisi olarak merkez bankalarında bulundurulur.Altın külçe sisteminde konvertibilite ilkeleri yalnız yüksek miktarlar için işler. Altın külçe sisteminde, sarı maden yurtuçi işlemlerde ödeme aracı fonksiyonunu yitirmektedir. Küçük tasarrufun altına çevrilerek saklanması zorlaşmaktadır. Birinci Dünya Savaşından sonra paralarını altına bağlayan külçe halinde konvertibilite sistemini terçih etmişlerdir.