MED


Results for "MED"

Islamic Glossary

Nûr-ı Pâki Muhammedî

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) temiz, mübârek nûru.Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem her nereye gitmek murâd eylese, O'nunnûr-ı pâki, kendinden evvel varırdı. Her kimin yanında dursa mübârek boyu, dört parmak kadaryüksek görünürdü. (Kutbüddîn İznikî)
Islamic Glossary

SAMED (Es-Samed)

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden). Hiçbir kimseye, hiçbir şeyeihtiyâcı olmayan, bütün mahlûkâtın (yaratılmışların) kendisine muhtaç olduğu yüce Allah.Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:(Ey Resûlüm!) De ki: O Allah tektir (eşi ortağı yoktur). Allah Samed'dir. (İhlâs sûresi: 1,2)
Islamic Glossary

ŞECERE-İ PÂK-İ MUHAMMEDÎ

(Islamic Glossary) :
Muhammed aleyhisselâmın mübârek, temiz soy kütüğü, soy ağacı.Allahü teâlâ Şecere-i Pâk-i Muhammedî ile ilgili olarak meâlen buyurdu ki:Sen, yâni senin nûrun hep secde edenlerden dolaştırılıp, sana ulaşmıştır. (Şuarâsûresi: 219) (Senâullah Dehlevî)Şecere-i pâk-i Muhammedî'nin ilk ferdi Âdem aleyhisselâmdır. Peygamber efendimizinsallallahü aleyhi ve sellem nûru, babadan oğula geçerek mü'min olan Târûh'a, (İbrâhimaleyhisselâmın babası) ondan da İbrâhim aleyhisselâma, sonra oğlu İsmâil aleyhiss elâma geçti.Ondan da evlâdlarından Adnan'a intikâl etti. Şecere-i pâk-i Muhammedî'de bulunan ve babasıAbdullah'a kadar olan dedeleri şunlardır: Adnan, Mead, Nizâr, Mudar, İlyas, Müdrike,Huzeyme, Kinâne, Nadr, Mâlik, Fihr, Gâlib, Lüveyy, Ka'b, Mürr e, Kilâb, Kuseyy, Abd-i Menâf(Mugîre), Hâşim (Amr), Abdülmuttalîb (Şeybe), Abdullah bin Abdülmuttalîb. (AltıparmakMuhammed Efendi)
Islamic Glossary

Vilâyet-i Muhammediyye

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin kendine mahsûs vilâyetle birlikte bütün peygamberlerin vilâyetlerini(evliyâlık derecelerini) kendisinde toplamış olması. Vilâyet-i Mustafaviyye de denilir.Peygamberlerden birinin vilâyetine kavuşmak, Vilâyet-i Muhammediyye'nin bir parçasınakavuşmaktır. (Hâce Behâeddîn Buhârî)