METEOROLOJİ


Results for "METEOROLOJİ"

Meteorological Glossary

KORELATİF METEOROLOJİ

(Meteorological Glossary) :
(CORRELATIVE METEORLOGY) [i]Korelasyon yöntemini kullanarak, büyük ölçekli hava olayları arasındaki ilişkileri açıklamaya çalışan meteoroloji dalı.
Meteorological Glossary

MAKROMETEOROLOJİ

(Meteorological Glossary) :
(MACROMETEOROLOGY) [i]Genel sirkülasyonu anlamaya ve açıklamaya yönelik olarak büyük ölçekli hava değişimlerini ortaya koyabilmek amacıyla, haftalar ve ayları içeren uzun bir sürede yapılan hava ile ilgili çalışmalar. Veya; yeryüzünün çok geniş bir alanını/tamamını etkileyen meteorolojik olaylar üzerinde yapılan çalışmalara verilen isim. Mikro meteorolojinin tersi.
Meteorological Glossary

METEOROLOJİ

(Meteorological Glossary) :
(METEOROLOGY) [i]Atmosfer ve atmosferik olaylarla ilgilenen bilim dalı. Meteoroloji bilime de kendi içinde tarımsal meteoroloji, astrometeoroloji, uçuş meteorolojisi, dinamik meteoroloji, hidrometeoroloji, operasyonel, deniz, askeri, uygulamalı ve sinoptik meteoroloji gibi alt dallara ayrılır. Meteoroloji kelimesi, Yunanca 'meteoros', 'yüksek' ve 'logos' 'anlatmak' kelime bileşenlerinden türemiştir. Meteoroloji hava olaylarıyla ilgilendiği kadar, iklim, atmosferin fiziki, dinamik ve kimyasal özellikleri ile atmosfer ve yer arasındaki karşılıklı etkileşimle de ilgilenir. Meteoroloji, iklimbilim yani klimatolojiden ayrı tutulmalıdır çünkü klimatoloji aktüel hava koşullarıyla değil daha çok onların uzun süreli ortalamalarıyla ve iklim tipleriyle ilgilenir.
Meteorological Glossary

METEOROLOJİK

(Meteorological Glossary) :
(ISI) EKVATOR (METEOROLOGICAL EQUATOR) [i]Yeryüzünde en yüksek ortalama yıllık sıcaklığa sahip yerleri birleştiren eğriye verilen isim. Meteorolojik ekvator, Atlantik ve Pasifik Okyanusları hariç, coğrafi ekvatorun kuzeyinden geçer. Meteorolojik ekvatoru oluşturan ortalama yıllık en yüksek sıcaklıklar karalar üzerinde okyanuslara göre yaklaşık olarak 5 °C daha yüksektir. Ekvatoru da içeren 10° Kuzey paraleli en yüksek sıcaklık ortalamasına sahiptir bu nedenle be enleme 'termal' veya 'ısı' ekvatoru adı da verilir.
Meteorological Glossary

METEOROLOJİK ELEMANLAR

(Meteorological Glossary) :
(METEOROLOGICAL ELEMENTS) [i]Herhangi bir yer ve zamanda havanın durumunu belirlemeye yarayan altı önemli meteorolojik değişken için kullanılan terim. Bu değişkenler şunlardır: Hava sıcaklığı, barometrik basınç, rüzgar hızı/yönü, nem, bulutluluk miktarı/cinsi ve yağış. Bu ana meteorolojik elemanlara gerektiğinde ayırt edici özellikler olarak, güneşlenme, görüş uzaklığı, radyasyon, hale, oraj, serap ve şimşekte eklenebilir.