MEVDUAT


Results for "MEVDUAT"

Dictionary of Economics

MEVDUAT SERTİFİKASI

(Dictionary of Economics) :
Sahibinin bankada belirli bir miktarda mevduatı bulunduğunu gösteren belgi. Vadesiz mevduat sertifikaları istendiği anda faizsiz olarak paraya çevrilebilir. Bunlar genellikle işadamları tarafından ihalelerde teminat ya da niyet belgesi olarak kullanılır. Vadeli mevduat sertifikaları ise faiz geliri getirir ve ancak belli bir tarihten sonra paraya çevrilebilir. Sertifikaların faiz oranları genellikle isme yazılı mevduat hesaplarının faiz oranlarından yüksek olur. Vadeli mevduat sertifikasını, süresi dolmadan paraya çevirmek isteyen tasarruf sahibi, faiz gelirinden vazgeçer.1960ların başlarından bu yana önemli bir tasarruf aracı durumuna gelen her iki tür mevduat sertifikası da genellikle alınıp, satılabilir ya da devredilebilir ancak çek karşılığı olarak kullanılamaz. 1980 yılında Türkiyede yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanılan mevduat sertifikası, ABDde 1961, İngilterede ise 1966 yılından bu yana kullanılmaktadır.
Dictionary of Economics

MEVDUAT TEDAVÜLÜ

(Dictionary of Economics) :
İlk olarak W.Bagehot ve H.Withers tarafından analiz edilen ve Kaydi Paranın dolaşımını ifade eden terim. H. Withers çek tedavülü ve kliring sistemi sayesinde bankaların halk tarafından mevduat olarak yatırılmış efektif para miktarına bağlı kalmaksızın kredi çıkartabildiklerini açıklamıştır. Bankalar açtıkları krediyi genellikle efektif olarak ödememekte, kredi alanlar da harcamalarında genellikle çek kullanmaktadır. Bu şekilde transferler hesaptan hesaba nakil yoluyla gerçekleşirken, kredi hacmi arttıkça mevduat kabarmakta, mevduat kabardıkça, yeni kredi açmak mümkün hale gelmektedir. Diğer bir deyişle mevduatı açılan krediler çıraktmaktadır. (Ayrıca bk. W. Bagehot, Bankacılıkta Kliring sistemi, Kredi Enflasyonu, Kaydi Para, Mevduat Çarpanı)
Dictionary of Economics

RESMİ MEVDUAT

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Mevduat)
Dictionary of Economics

VADELİ MEVDUAT

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Mevduat)
Dictionary of Economics

MEVDUAT

(Dictionary of Economics) :
İstenildiği anda veya belirli bir düre sonunda geri alınmak üzere bankalara yatırılan paradır. Bu paralar bankaya yatırıldıklarında bankanın tasarruf ve mülkiyetine girmiş olur. Böylece banka kredi almış, mevduat yatıran kişide bankadan alacaklı duruma gelmiş olur.