Mb


Results for "Mb"

Meteorological Glossary

NİMBOSTRATUS

(Meteorological Glossary) :
(NIMBOSTRATUS) [i]Alçak, şekilsiz, hemen hemen tek tipli, koyu gri renkli ve yağmur taşıyan bulut tabakasına verilen isim. Sürekli yağmur ve kar en belirgin özelliği olmasına karşın ayırt edici bir özellik değildir çünkü yağışa neden olmayan nimbostratuslar da vardır. Çoğunlukla bu buluttan oluşan yağış yere kadar düşmez veya yoğun yağış nedeniyle bulut tabanı görülemez. Bu durumda bulutun alt tabakaları yere doğru salkım saçak uzanır. Alışılmış şekilde bir nimbostratus bulutunun evrimi şu şekildedir: Bir altostratus tabaka bulutu gelişir, kalınlaşır ve alçalarak nimbostratus bulutu şekline gelir. Nimbostratus bulutunu fractocumulus ve fractostratuslarla beraber görmek mümkündür. Çok nadir olarak bu iki tür bulutun evrimi nimbostratus oluşumuna neden olur. Her mevsim görülebilmesine rağmen en sık görüldüğü mevsim sonbahar ve kıştır.
Meteorological Glossary

TUTULMA ÇEMBERİ

(Meteorological Glossary) :
(ECLIPTIC) [i]Göksel küre içinde, dünya merkez alınmak koşuluyla, güneş tarafından bir yıl boyunca izlendiği varsayılan, teorik büyük daire. Gerçek anlamda değerlendirildiğinde ise, dünyanın güneş etrafında bir yıl boyunca kat ettiği yol, tutulma çemberi olarak, çemberin oluşturduğu düzleme de tutulma düzlemi adı verilir. Tutulma düzleminin eğiminden söz edildiğinde ise, bu düzlemin dünya ekvator düzlemine olan eğimi anlaşılır. Dünya üzerinde gerçekleşen mevsimlerin temel nedeni de bu eğimin değerinden kaynaklanmaktadır. Daha basit anlatımıyla, bu eğim, dünya ekseninin sahip olduğu 23 ° 26' 40'' eğimle aynıdır.
Meteorological Glossary

ULUSLARARASI METEOROLOJİK SEMBOLLER

(Meteorological Glossary) :
(INTERNATIONAL METEOROLOGICAL SYMBOLS) [i]Yer ve atmosferin alt tabakalarında görülen meteorolojik olayların her birisinin bir işaret ile sembolleştirilmesi. Örneğin yağmur nokta ile çisenti virgül ile gösterilir. Meteorolojide uluslar arası meteorolojik semboller 99 HADİSE olarak isimlendirilir ve bilinir.
Meteorological Glossary

YALANCI AY ÇEMBERİ

(Meteorological Glossary) :
(PARASELENIC CIRCLE) [i]Ay ışığının buz kristalleri tarafından kırılması sonucu oluşan ve ayıda içine alacak şekilde uzanan hale şeklindeki yatay çember.
Meteorological Glossary

YALANCI GÜNEŞ ÇEMBERİ

(Meteorological Glossary) :
(SUN DOG) [i](Parhelion kelimesinin günlük kullanımı) Güneşle aynı yükseltide, güneşin 22 ° sağında veya solunda oluşan en az güneş kadar parlak ve renkli yalancı güneş. Bu durumda güneş iki tane gibi görülür. Yalancı güneş 22 derece uzakta görülebildiği gibi, 46, 90 ve 120 derecelerde de görülebilir. Yalancı güneşin oluşmasının nedeni buz kristallerinden geçen güneş ışınlarının kırılmasıdır. Bu olay genellikle kış aylarında, orta enlemlerde havada cirrus bulutları olduğu zaman gözlenir. qYALANCI GÜNEŞ ÇEMBERİ(PARHELIC CIRCLE) [i]Güneş ışınlarının dikey yüzeyli buz kristalleri tarafından kırılmasıyla oluşan, güneşle aynı yükseltide, ufka paralel güneşten geçen beyaz çember. (PARHELIC CIRCLE) [i]Güneş ışınlarının dikey yüzeyli buz kristalleri tarafından kırılmasıyla oluşan, güneşle aynı yükseltide, ufka paralel güneşten geçen beyaz çember.