MÜD


Results for "MÜD"

Islamic Glossary

MUDILL (El-Mudıll)

(Islamic Glossary) :
Dalâlete düşüren, doğru yoldan çıkarıp, eğri yola saptıran mânâsına, Allahü teâlânın Esmâ-ihüsnâsından, güzel isimlerinden.Allahü teâlânın isimleri aynı zamanda sıfatlarıdır. Allahü teâlânın Hâdî (hidâyetekavuşturucu) Mudıll sıfatları vardır. İnsanlardan bâzılarına Hâdî, bâzılarına Mudıll sıfatı iletecellî eder. Niye böyle olduğunu biz bilemeyiz. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

MÜD

(Islamic Glossary) :
Sekiz yüz yetmiş beş gram ağırlığında bir ağırlık birimi.Ümmetimden herhangi biri Uhud dağı kadar altın sadaka verse, Eshâbımın bir müdarpa sadakasına verilen sevâba kavuşamaz. (Hadîs-i şerîf-Savâik-ül-Muhrika)Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselâm, bir müd su ile abdest alır, bir sa' (4.2 litre)su ile gusl ederdi. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

MÜDÂHENE

(Islamic Glossary) :
Aldatmak, iki yüzlülük etmek, hîle ve yağcılık etmek. Kudreti olduğu, gücü yettiği hâldedindeki gevşekliği sebebiyle haram işleyene mâni olmamak.Sıkılmadan açıkça harâm işleyen kimseyi gîbet etmek câiz olduğu gibi, şerlerindenkorunmak için bunlara müdârâ etmek de câizdir. Fakat müdârâ, müdâhene şeklinialmamalıdır. (Hadîs-i şerîf-Berîka)Haram işleyene veya yanında bulunanlara olan saygısı, yâhut dîne olan bağlılığınıngevşekliği, müdâheneye sebeb olur. Dînine veya dünyâsına veya başkalarına zarar olmadığızaman, haram ve mekrûh işleyene mâni olmak lâzımdır.Mâni olmamak, susmak harâm olur.Müdâhene etmek, haram işlemeğe râzı olmağı gösterir. (Muhammed Hâdimî)Muhabbete müdâhene sığmaz. (İmâm-ı Rabbânî)Müdâhene edenlerin kabirden maymun ve hınzır şeklinde kalkacakları hadîs-i şerîftebildirildi. (Seyyid Alizâde)
Islamic Glossary

MÜDÂRÂ

(Islamic Glossary) :
Dîni ve dünyâyı zarardan kurtarmak için, dünyâ menfaatinden vermek veya belâyı dünyâmenfaati ile savmak.Allahü teâlâ bana, farzları yerine getirmeyi emrettiği gibi, insanlara müdârâ etmeyi deemretti. (Hadîs-i şerîf-Râmûz-ül-Ehâdîs)Müdârâ ederken tatlı dilli ve güler yüzlü olmak lâzımdır.Talebeye ders verirken de müdârâyapılır. (Muhammed Hâdimî)Düşmandan âciz duruma düşersen, müdârâ ederek latîfe yolunu tut. Çünkü latîfe kalbkazanır. (İmâm-ı Mâverdî)İnsanlar üç kısımdır: Bir kısmı gıdâ gibidir. Herkese, her zaman lâzımdır. İkinci kısmı, ilaçgibidirler. İhtiyaç zamânında lâzım olur. Üçüncü kısmı, hastalık gibidir. Bunlara ihtiyâç olmaz.Fakat kendileri insanlara musallat olurlar, bulaşırlar. Bun lardan kurtulmak için, müdârâ etmeklâzımdır. (İmâm-ı Gazâlî)Dostlara mürüvvet (mertlik),Düşmanlara müdârâ etmeli.(Sâ'dî-i Şîrâzî)
Islamic Glossary

MÜDDESSİR SÛRESİ

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmin yetmiş dördüncü sûresi.Müddessir sûresi Mekke'de nâzil oldu (indi). Elli iki âyet-i kerîmedir. İlk âyet-i kerîmedegeçen Müddessir kelimesinden dolayı sûreye, Sûret-ül-Müddessir denilmiştir.Müddessir;örtüsüne bürünen, demektir. Sûrede, Peygamber efendimize; inkâr yolunda olanları uyarması,Allahü teâlâyı tekbir etmesi, yüceltmesi, sabırlı olması vs. emredilip, inkârcıların uğrayacaklarıcezâlar bildirilmiş, iyilerle kötülerin mukâyesesi yapılmıştır. (İbn-i Abbâs, Katâde, Râzî,Kurtubî)Allahü teâlâ Müddessir sûresinde meâlen buyuruyor ki:Ey örtüye bürünen (Muhammed) ! Kalk da bildir! Rabbini tekbîr et! Giydiklerini temiztut! Kötü şeylerden sakın. Yaptığın iyiliği çok görerek başa kakma! Rabbin için sabret.(Âyet: 1-7)Kim Müddessir sûresini okursa, Allahü teâlâ, Muhammed'i (aleyhisselâm) tasdîk(inanan) ve tekzîb edenlerin (inanmayanların) adedinin on katı sevâb verir. (Hadîs-işerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)