O


Risultati per "O"

Glossario di meteorologia

ZENTROP

(Glossario di meteorologia) :
(ISALLO) [önek]Herhangi bir elemanın zamana göre değişim oranını göstermek üzere bir harita veya kart üzerine çizilen çizgileri belirten ve başka bir kelime ile birlikte kullanılan bir önek. Örneğin; İzallobar, izalloterm gibi. İZENTROP(ISENTROPE) [i]Eş entropi noktalarını birleştiren çizgilere verilen isim. (ISENTROPE) [i]Eş entropi noktalarını birleştiren çizgilere verilen isim.
Glossario di meteorologia

ZODYAK

(Glossario di meteorologia) :
(ZODIAC) [i]Dünyanın güneş etrafında dönüşü nedeniyle, güneşin birbiri ardı sıra girdiği gibi sanılan takımyıldızlar yani burçlar serisine Zodyak takımyıldızı/burcu denir. Zodyak takımyıldızlarının aylara göre isimleri şöyle sıralanmaktadır: MartAriesKoçNisanTaurusBoğaMayısGeminiİkizlerHaziranCancerYengeçTemmuzLeoAslanAğustosVirgoBaşakEylülLibraTeraziEkimScorpioAkrepKasımSagittariosYayAralıkCapricornusOğlakOcakAquariusKovaŞubatPiscesBalıkEkvator civarı, gerileme nedeniyle, Zodyak takımyıldızlarına göre klasik çağlardan bu yana oldukça değişmiştir. Güneş halen Koç burcuna Nisan sonlarına doğru girer ve diğer Zodyak takımyıldızlarına da aynı gecikmeyle ulaşır. Güneşin, İlkbahar gündönümü olan 21 Martta ekvatoru kat ettiği noktaya yine de Koç Burcunun ilk noktası denmektedir.
Glossario di meteorologia

ZODYAK BANT

(Glossario di meteorologia) :
(ZODIAC BAND) [i]Sabah ve akşam Zodyak ışıklarının tepelerini birleştiren, birkaç derece genişlikte, oldukça zayıf aydınlık kuşağa verilen isim.
Glossario di meteorologia

ZODYAK IŞIĞI

(Glossario di meteorologia) :
(ZODIAC LIGHT) [i]Akşam alacakaranlığından sonra batı ufkundan, sabah alacakaranlığından önce doğu ufkundan Zodyak boyunca uzanan zayıf, beyaz ışıklı bir koni. Zodyak ışığı, büyük dairede (güneşin dünya etrafında oluşturduğu daire) uzanan parçacıklardan oluşan buluttan güneş ışınlarının dağılmasıyla oluşur.
Glossario di meteorologia

ZON/KUŞAK/ALAN

(Glossario di meteorologia) :
(ZONE) [i]Eski iklim sınıflamasında enlemlerin baz alındığı bölümleme. Günümüz anlamında ise; herhangi bir meteorolojik değişkene göre ayrılan yeryüzü parçası veya atmosfer tabakası: yağış zonu, iklim zonu, cephesel zon, rüzgar zonu, konverjans zonu gibi.