O


Results for "O"

Meteorological Glossary

ÖRS BULUTU

(Meteorological Glossary) :
(ANVIL CLOUD) [i]Kuvvetli cumulus ve cumulonimbus bulutlarının üst seviyelerinin örs şeklini alması durumunda verilen isimdir. Olgunlaşma döneminden sonra oraja neden olabilir. Genelde ana buluttan ayrılan örs yüzlerce mil uzaklaşabilir.
Meteorological Glossary

ÖZGÜL HACİM

(Meteorological Glossary) :
(SPECIFIC VOLUME) [i]Belirli bir sıcaklık ve basınçta, bir maddenin birim kütlesinin kapladığı hacim. Özgül hacim maddenin birim kütlesinin yoğunluğunun tersidir.
Meteorological Glossary

ÖZGÜL ISI

(Meteorological Glossary) :
(SPECIFIC HEAT) [i]Bir maddenin birim kütlesinin sıcaklığını bir derece yükseltmek için gerekli olan ısı miktarıdır. Özgül ısı ortamın sıcaklığına ve eklenen ısının hangi ortamda eklendiğine göre değişebilir. Cam örneğinde olduğu gibi, özgül ısılar, sabit hacimdeki özgül ısı ve sabit basınçtaki özgül ısı olarak değerlendirilir. Suyun özgül ısısı, 1 gram suyun sıcaklığını 15 °C 'den 16 °C 'ye çıkarmak için gerekli olan kalori cinsinden ısı miktarıdır. Sabit basınçta havanın özgül ısısı sıcaklık değerine göre değişiklik gösterir. Örneğin; havanın sıcaklığını -30 °C 'den 10 °C 'ye çıkarmak için gerekli olan ısı miktarı 0.2377 kalori iken, havanın sıcaklığını 20 °C 'den 800 °C 'ye çıkarmak için gerekli olan ısı miktarı 0.2430 kaloridir. Sabit hacimde 20 °C 'de havanın özgül ısısı 0.1696, 500 °C 'de ise 0.1723 kaloridir.
Meteorological Glossary

ÖZGÜL NEM

(Meteorological Glossary) :
(SPECIFIC HUMIDITY) [i]Birim nemli hava içindeki su buharı kütlesidir. Su buharı yoğunluğunun hava yoğunluğuna oranı yani su buharı ile kuru hava karışımıdır. Kilogramda gram veya gramda gram olarak belirtilir. Hava parselinden nem çekilmedikçe veya eklenmedikçe özgül nem sabit kalır. Özgül nem, birim mutlak kuru hava içindeki su buharı miktarını tanımlayan karışma oranıyla karıştırılmamalıdır. Yalnız karışma oranı özgül nemin sayısal eşdeğeri olabilir. Özgül nem ve karışma oranı bir hava kütlesinin en önemli belirleyicileridir. Çünkü her ikisi de sıcaklıkta değişim gerektirir.
Meteorological Glossary

ÖZGÜL YERÇEKİMİ

(Meteorological Glossary) :
(SPECIFIC GRAVITY) [i]Herhangi bir madde yoğunluğunun su yoğunluğuna oranını gösterir kavram.