RÜZGAR


Results for "RÜZGAR"

Meteorological Glossary

SÜPÜRGE RÜZGAR

(Meteorological Glossary) :
(PLOW/PLOUGH WIND) [i]Oraj örneğinde olduğu gibi, aşağı doğru dikey olarak esen ve yayılan doğrusal kuvvetli rüzgar. Amerika'nın batı kesimlerinin iç taraflarında sık sık rastlanan bu tür rüzgarlar geçtiği yerlerdeki çimleri hasır gibi dümdüz ettiği, yatırdığı için bu isimle anılmaktadır.
Meteorological Glossary

ŞİR/RÜZGAR HIZ DEĞİŞİMİ

(Meteorological Glossary) :
(SHEAR) [i]Kısa süre içindeki değişim oranı. Rüzgar değişimi denilince akla, kısa mesafe içinde sık sık gerçeklen rüzgar hızı değişimi gelir. Rüzgar değişimi yatay olarak gerçekleşebileceği gibi yükseklikle değişme yani dikey olarak ta gerçekleşebilir. Yönsel değişim denilince ise akla, kısa mesafe içinde sık sık gerçekleşen rüzgar yönü değişimi gelir. Rüzgar değişiminde olduğu gibi yönsel değişim de yatay veya dikey olabilir. Doppler Radarda bu terimin karşılığı ise yatay kısa mesafede radyal hızın değişimi anlaşılır.
Meteorological Glossary

TAKU RÜZGARI

(Meteorological Glossary) :
(TAKU WIND) [i]Ekim ve Mart ayları arasında Alaska'da esen kuvvetli, hamleli, doğu-kuzeydoğulu rüzgarlara verilen yerel isim. Taku ırmağının başladığı yerlerde bu rüzgarın hızı kasırga hızına ulaşır. Taku rüzgarlarının görüldüğü dönemde Alaska Körfezi ile kıtanın iç kesimleri arasında oldukça fazla basınç gradyanı vardır.
Meteorological Glossary

TERMAL RÜZGAR

(Meteorological Glossary) :
(THERMAL WIND) [i]İzobarik sıcaklık gradyanı veya yatay sıcaklık gradyanından dolayı yükseklikle rüzgarın vektörel değişiminin bir bileşeni.
Meteorological Glossary

TERS TİCARET RÜZGARLARI

(Meteorological Glossary) :
(ANTITRADE) [i]Ticaret rüzgarlarına ters olarak esen rüzgarlar. Ticaret rüzgarları, her iki yarımkürede de ekvatora doğru esen yer rüzgarlarıdır. Ekvatora ulaşınca yükselirler ve yönlerini üst seviyelerde kutuplara doğru çeviriler ki bu rüzgarlara ters ticaret rüzgarları denir. Ters ticaret rüzgarları 30 ° derece Kuzey ve Güney enlemlerine ulaşınca yere doğru tekrar çökmeye başlarlar. Bu rüzgarların estiği seviyeler mevsimlere göre değişmesine rağmen genellikle 3 000 ve 12 000 feet arasındadır.