RÜZGAR


Results for "RÜZGAR"

Meteorological Glossary

RÜZGAR

(Meteorological Glossary) :
(WIND) [i]Yeryüzü ile ilişkili olarak, genellikle yatay olarak gelişen hava hareketi. Rüzgar dört değişik alanda ölçümlenir: Yön, hız, karakteri (hamlesi veya squallı) ve yön kırılması. Yer rüzgarı, rüzgar gülü-oku ve anemometre ile ölçülürken yüksek seviye rüzgarları pilot balon, rawin ve uçak raporlarından belirlenmektedir. Meteorolojide, rüzgar yönü, coğrafi kuzeye göre rüzgarın estiği yöndür. Yeryüzündeki basınç dağılımı ile doğrudan ilişkili olan yer rüzgarının hızında birim olarak; km/saat, metre/saniye, mil/saat, Knot ve feet/saniye kullanılır. Bunlar arasındaki ilişki şu şekilde kurulur: 1 km/saat = 0.278 m/sec. = 0.621 mil/saat = 0.540 Knot = 0.911 ft/sec. Yer rüzgarı yerden 10 metre yükseklikteki rüzgar ölçümü ile belirlenir.
Meteorological Glossary

RÜZGAR AÇISI

(Meteorological Glossary) :
(INCLINATION OF THE WIND) [i]Gözlem yapılan istasyonda gözlenen rüzgar yönü ile istasyondan geçen izobar arasındaki açı. Okyanuslar üzerinde bu açı karalara göre daha azdır ve 20-30 derece civarındadır. Karalar üzerinde ise sürtünmeye ve yer şekillerine bağlı olarak bu değerlerin daha da üzerindedir. Sağlıklı yapılan bir harita analizinde bu açılara çok dikkat edilmesi gerekir.
Meteorological Glossary

RÜZGAR ALAN TARAF

(Meteorological Glossary) :
(WINDWARD) [i]Yeryüzü şekilleri ile nesnelerin rüzgarın esme yönüne bakan tarafı. Herhangi kuzeyli bir rüzgarda, bir tepenin rüzgar alan tarafı o tepenin kuzey yamacı olacaktır.
Meteorological Glossary

RÜZGAR BASINCI

(Meteorological Glossary) :
(WIND PRESSURE) [i]Hareket eden havanın çarptığı, karşılaştığı yüzeyler üzerinde yarattığı basınç. Hareket eden hava yani rüzgarın çarptığı cismin rüzgara bakan tarafında basınç artarken arka yani kuytu tarafında basınç azalır. Rüzgar hızı ve rüzgarın çarptığı alan arttıkça yüzeye yapılan basınçta artacaktır. Bu terim hız basıncı olarak ta bilinir.
Meteorological Glossary

RÜZGAR ÇORABI

(Meteorological Glossary) :
(WIND SOCK) [i]Bezden yapılmış ince ucu kırpılmış koni şeklinde çoraba benzer torba. Koninin geniş ucu, rüzgar yönünün ölçüleceği yerde, içerisine rahatça rüzgarın girebileceği şekilde dairesel şekilde bir metalle gerdirilmiş ve 360 derece dönebilecek şekilde bir direk üzerine monte edilmiştir. Rüzgar estiği ve koninin geniş ağzından içeriye girdiği zaman koninin diğer dar olan ucundan çıkabilmek için koniyi şişirir ve rüzgarın estiği yöne doğru koniyi çevirir. Bu durumda koninin geniş ağzı rüzgarın geliş yönünü, dar ucu ise rüzgarın gidiş yönünü gösterir. Rüzgar konisi ve rüzgar yeni ile eş anlamlıdır.