SICAKLIK


Results for "SICAKLIK"

Meteorological Glossary

GÖLGEDE SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(SHADE TEMPERATURE) [i]Çevre koşullarından, yağıştan, direk güneş ışınlarından ve etrafındaki cisimlerin neden olduğu ısı radyasyonundan korunan ve etrafında havanın serbestçe dolaşabildiği gölgedeki bir termometreden ölçülen hava sıcaklığı. Stevenson siperi, sayılan bütün bu koşulları bir termometreye sağlayabilecek özelliktedir. Meteorolojide verilen hava sıcaklıkları gölgede ölçülmüş sıcaklıklardır.
Meteorological Glossary

HİSSEDİLİR SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(SENSIBLE TEMPERATURE) [i]Termometrenin ölçtüğü aktüel fiziksek hava sıcaklığından ayrı olarak, insan vücudunun hissettiği, algıladığı sıcaklıktır. Hissedilir sıcaklık, iklimsel çevre, giyim, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, kuru hazne hava sıcaklığı, nispi nem, hava hareketi ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır yani sıcaklığı algılama, hissetme kişiden kişiye değişiklik gösterir. İlk üç meteorolojik faktör insanın hissettiği sıcaklıkta önemlidir ama radyasyon biraz daha farklıdır. Çünkü, 20 °C oda sıcaklığında oturan bir insan dışarısı da 20 °C ise üşüdüğünü hissetmez ama eğer dışarısı 20 °C'den daha soğuksa o zaman radyasyon kaybı nedeniyle kendisini üşüyor hisseder. Bu konudaki en akılcı yaklaşım, insan vücudunun gerçekte hissettiği sıcaklığın ölçüsü olarak ıslak hazne hava sıcaklık değerinin alınmasıdır.
Meteorological Glossary

İNDİRGENMİŞ SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(REDUCED TEMPERATURE) [i]Herhangi bir yerde ölçülen hava sıcaklığının başka bir seviyeye örneğin, deniz seviyesine indirgenmesidir. Tahminlerde kullanılan hava haritalarındaki istasyon sıcaklıkları gözlenen (gerçek) sıcaklıklardır fakat birçok iklim haritalarında kullanılan sıcaklık değerleri deniz seviyesine indirgenmiştir. İklim haritalarında yükseklik ortadan kaldırıldığı için harita daha basitleştirilmiş olur. Yükseklikle hava sıcaklığının azalması, meteorolojik koşullara, hava durumuna, mevsime ve bölgeye göre değişiklik gösterdiğinden aktüel sıcaklıkları deniz seviyesine kadar indirgemek oldukça zor bir işlemdir. Aynı noktadaki maksimum, minimum ve ortalama sıcaklıkları deniz seviyesine indirgerken farklı oranlı ölçekler kullanılmak zorundadır.
Meteorological Glossary

İZOLOTERM/EŞ SICAKLIK DEĞİŞİMİ

(Meteorological Glossary) :
(ISALLOTHERM) [i]Belli bir periyot içerisinde aynı değerde gerçekleşen sıcaklık değişim miktarı değerlerini birleştiren çizgilere verilen isim.
Meteorological Glossary

KELVIN SICAKLIĞI - MUTLAK SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(KELVIN TEMPERATURE) [i]Kelvin ölçeği olarak bilinen, Lord Kelvin'in termodinamik ıskalası tarafından ölçeklendirilen sıcaklık dereceleri. Diğer tüm sıcaklık ölçekleri bu ıskalaya göre derecelendirilir. Kelvin ölçeklendirmesi, ideal gaz molekülünün ortalama kinetik enerjisi temeline dayalıdır. Mutlak ölçeklendirmede sıfır noktası, gazdaki moleküler hareketin olmadığı, durduğu sıcaklıktır. Bu sıcaklık ölçeklendirmesine göre, donma noktası (-273), kaynama noktası ise (+273) derece Kelvin'dir. Doğada ideal gaz bulmak mümkün olmadığından, pratikte bu derecelendirmeler hidrojen, helyum, argon, oksijen ve nitrojen gibi gazlarla yapılır. Bu ölçeklendirme genellikle fizik bilimleri ve dinamik meteorolojide kullanılır.