St


Results for "St"

Meteorological Glossary

METEOROLOJİST

(Meteorological Glossary) :
(METEOROLOGIST) [i]Atmosfer ve atmosfer olayları üzerinde çalışan kişilere verilen unvan. Bu unvan hava tahminleriyle uğraşan, hava tahminlerinin hazırlandığı birimlerde çalışan kişiler için de kullanılmaktadır.
Meteorological Glossary

MİSTRAL

(Meteorological Glossary) :
(MISTRAL) [i]Akdeniz'in kuzeybatı kıyılarından Akdeniz'e doğru esen, kuzeyli, soğuk ve kuru rüzgar. Bu rüzgarın estiği zamandaki sinoptik durum incelendiğinde; Cenova Körfezi üzerinde yerleşmiş bir alçak basınç merkezi ve kuzeybatısında bir yüksek basınç merkezinin varlığı gözlenir. Mistralın hızı (40 ile 75 Knot.) yer yer demiryolunda ilerleyen bir vagonu rayından çıkararak devirebilecek şiddete ulaşır.
Meteorological Glossary

MKS SİSTEMİ

(Meteorological Glossary) :
(MKS SYSTEM) [k]c.g.s sistemine benzeyen fakat meteorolojide az kullanılan birimler sistemine verilen isim. Temel birimleri: metre, kilogram ve saniyedir.
Meteorological Glossary

NİMBOSTRATUS

(Meteorological Glossary) :
(NIMBOSTRATUS) [i]Alçak, şekilsiz, hemen hemen tek tipli, koyu gri renkli ve yağmur taşıyan bulut tabakasına verilen isim. Sürekli yağmur ve kar en belirgin özelliği olmasına karşın ayırt edici bir özellik değildir çünkü yağışa neden olmayan nimbostratuslar da vardır. Çoğunlukla bu buluttan oluşan yağış yere kadar düşmez veya yoğun yağış nedeniyle bulut tabanı görülemez. Bu durumda bulutun alt tabakaları yere doğru salkım saçak uzanır. Alışılmış şekilde bir nimbostratus bulutunun evrimi şu şekildedir: Bir altostratus tabaka bulutu gelişir, kalınlaşır ve alçalarak nimbostratus bulutu şekline gelir. Nimbostratus bulutunu fractocumulus ve fractostratuslarla beraber görmek mümkündür. Çok nadir olarak bu iki tür bulutun evrimi nimbostratus oluşumuna neden olur. Her mevsim görülebilmesine rağmen en sık görüldüğü mevsim sonbahar ve kıştır.
Meteorological Glossary

OKYANUS HAVA İSTASYONU

(Meteorological Glossary) :
(OCEAN WEATHER STATION) [i]Okyanuslar üzerinde gözlem yapmaya yarayan istasyonlar. 1946 Şubatında yapılan uluslararası konferansta Kuzey Atlantik Okyanusunda dokuz istasyon yeri belirlenmiş ve bunlarda sürekli olarak gözlem yapılmasına karar verilmiştir. Bu istasyonların çoğu, Amerika, Kanada ve Avrupa ülkeleri tarafından işletilmektedir.