St


Results for "St"

Meteorological Glossary

HAVA İSTASYONU

(Meteorological Glossary) :
(WEATHER STATION) [i]Değişik amaçlara uygun olarak hava gözlemlerinin yapıldığı yer. Ülkemizde yağış, küçük klima, büyük klima, sinoptik, meydan, deniz ve radyosonde gibi değişik amaçlar için hava gözlemi yapan istasyon çeşitleri vardır. Bu istasyonlar topladıkları hava gözlemlerin şifreleyip kotlayarak 'rasat' halinde hazırlayıp 'merkez'e gönderir. Merkezde, 'Merkez Analiz Bürosu'nda toplanan rasatlar bilgisayarlar yardımıyla hava haritalarına semboller ve rakamlarla işlenir, kontur, izobar ve cephe analizleri yapıldıktan sonra hava tahmini hazırlanması aşamasına hazır hale gelir.
Meteorological Glossary

HAVA KALİTE STANDARTLARI

(Meteorological Glossary) :
(AIR QUALITY STANDARTS) [i]Kirleticilere verilen iznin en üst düzeydeki seviyesi. Kamu sağlığını korumak için, kirleticilere verilen üst sınır değerleri gitgide daraltılmaktadır. Hava kalitesini sağlamada kullanılacak sınırlarda, insan sağlığı kadar toplum refahı ve estetikte göz önünde bulundurulmaktadır.
Meteorological Glossary

HİNDİSTAN YAZI

(Meteorological Glossary) :
(INDIAN SUMMER) [i]Ekim sonu ile Kasım ayı başlarında birkaç gün yaşanan sakin, puslu, açık gökyüzü, serin gece ve oldukça sıcak hava damlası. Ülkemizde 'pastırma sıcakları' veya 'pastırma yazı' olarak isimlendirilen sıcak hava damlalarına benzer.
Meteorological Glossary

HİSTOGRAM

(Meteorological Glossary) :
(HISTOGRAM) [i]Y ekseni frekansı, X ekseni de sınıf aralığını göstermek üzere, frekans dağılımının grafikle gösterilmesidir. Grafikle gösterimde, her sınıf aralığındaki frekans, sınıf aralığı üzerinde uzanan bir hatla gösterilir.
Meteorological Glossary

İKİNCİL ÇEVRE HAVA KALİTE STANDARTLARI

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY AMBIENT AIR QUALITY STANDARDS) [i]A.B.D.'de yapı, görüş uzaklığı, hayvan ve bitki üzerindeki etkileri de kapsayacak şekilde insan sağlığı ve rahatını korumak ve devam ettirmek için düzenlenmiş hava kalitesi standartlarından ikinci derecede önemli olanlarını gösterir terim.