St


Results for "St"

Meteorological Glossary

İSTATİSTİK

(Meteorological Glossary) :
(STATISTICS) [i]Değişkenlere ait anlaşılması ve anlamlandırılması zor olan fazla sayıdaki verileri anlamlı hale getirmek, çok değişkeni az sayıdaki değişkenle temsil etmek, veya birbirleriyle ilişkili olan iki değişken arasındaki ilişkiyi belirleyen yöntemlerle uğraşan bilim dalı. Aritmetik ortalama, mod, medyan, standart sapma, standart hata gibi işlemler istatistik biliminin bir grup veriyi anlamlandırmak ve onları anlaşılır hale getirmek için kullandığı yöntemlerden bir kısmıdır.
Meteorological Glossary

JEOSTROFİK AYRIŞTIRICI

(Meteorological Glossary) :
(GEOSTROPHIC DIVIDERS) [i]Hava haritası üzerindeki verilerden jeostrofik rüzgar hızını elde etmek için kullanılan Jeostrofik Rüzgar Ölçeği mantığına göre çalışan alet.
Meteorological Glossary

JEOSTROFİK RÜZGAR

(Meteorological Glossary) :
(GEOSTROPHIC WIND) [i]Gradyan rüzgarının özel bir şeklidir. Birbirlerine zıt yönde olan basınç gradyan kuvveti ile Koriolis kuvveti arasında ve onlara dik olarak, sadece yerçekimi kuvveti etkisi altında, değişmeyen basınç alanı içinde, izobarlara paralel olarak, doğrusal yönde gerçekleşen hava hareketi. Bu tür rüzgarda, sürtünmenin olmadığı, akışın eğimsiz ve doğrusal olduğu, dikey ivme ile konverjans ve diverjansın olmadığı varsayılır.
Meteorological Glossary

JEOSTROFİK RÜZGAR ÖLÇEĞİ

(Meteorological Glossary) :
(GEOSTROPHIC WIND SCALE) [i]Değişik enlemlerde kullanılabilmesi için çok ölçekliliğe uygun, genelde saydam materyallerden yapılmış, analiz edilmiş hava haritalarından Jeostrofik rüzgar hızını elde etmeye yarayan grafiksel alet. Bu ölçeği hazırlayan kişi, ölçeğin hazırlanma aşamasında; kullanılan hava haritalarının ölçeğini, uygulanacak izobar aralığını, havanın yoğunluğunu ve istenilen hız birimini dikkate almalıdır.
Meteorological Glossary

KAR KRİSTALLERİ

(Meteorological Glossary) :
(SNOW CRYSTAL) [i]Tek, çatalsız buz iğneleri, kolonları veya parçacıkları şeklinde yere doğru yavaş yavaş düşen yağış türü. Beş ayrı şekilde görülmektedirAltıgen kolonlar, altıgen piramitler, altıgen levhalar, üçgen levhalar, ve on iki kenarlı levhalar. Kar kristalleri cirriform tipi bulutlar ile don ve buz sisinin oluşumunu sağlarlar. Aynı zamanda kar kristalleri nedeniyle hale ve taç gibi görsel olaylar da gerçekleşir. Oluşumları yağmur damlasında olduğu gibi, nemin, yoğunlaşma çekirdeğinin etrafında, aşırı soğumuş bir ortamda yoğunlaşmayla gerçekleşir ama 'altıgen şekil' en önemli özellikleridir.