St


Results for "St"

Meteorological Glossary

FRAKTOSTRATUS

(Meteorological Glossary) :
(FRACTOSTRATUS) [i]Stratus bulutunun parçalı tabakası. Bağımsız bir şekilde gelişen, altostratus veya nimbostratus bulut tabakalarının altında yer alan, ince, alçak seviyeli, saydam bulut tipi. Nimbostratustan ayırıcı özelliği renginin daha koyu ve parçalı olmasıdır. Eğer bu bulut tipi tabaka şeklinde değil de, parçalı ve dikey gelişme gösteren tipteyse o zaman fractocumulus denir.
Meteorological Glossary

GERİ HAREKETLİ SİSTEM

(Meteorological Glossary) :
(RETROGRADE SYSTEM) [i]Sinoptik meteorolojide, hareket yönünü tersine çeviren bir sistem. Atmosferik bir dalga, uzanmakta olduğu akıntı yönünün tersine hareket ederse geriye dönük dalga olarak isimlendirilir.
Meteorological Glossary

GÖRÜLMEMİŞ/OLAĞANÜSTÜ HAVA

(Meteorological Glossary) :
(ANAMALOUS WEATHER) [i]Belirli bir ay veya mevsimde ortalamalardan sapan, alışılmamış ve farklı olan bir hava.
Meteorological Glossary

GULF STREAM/KÖRFEZ AKINTISI

(Meteorological Glossary) :
(GULF STREAM) [i]Cape Hatteras'ta başlayıp, Amerika Birleşik Devletlerinin doğu kıyılarının açıklarında bulunan, sıcak, belirgin nispeten dar okyanus akıntısı. Kaynak bölgesinden sonra, kuzeydoğu yönünde kıta eğimini takip ederek Kuzey Atlantik Okyanusu içinde akar, Britanya adaları civarında ise yönü doğu-kuzeydoğuya çevirir. Bu terim, Batı ve Kuzey Atlantik Okyanusu içinde gerçekleşen tüm akıntılar ile Küba ve Florida arasındaki akıntılar içinde kullanılır. Atlantik Okyanusu içinde 5 ile 10 km. hızla seyrederken, Kuzey Amerikanın kıyılarına doğru ulaşınca hızı 50 km.ye kadar ulaşır. Dünyanın en belirgin ve sabit akıntılarından olan bu akıntı zaman zamanda olsa yön değiştirir ve hatta geri döner. Vurgulanması gereken diğer önemli bir konuda Gulf Stream'ın her gittiği yerde sıcak bir akıntı olması nedeniyle ılıman bir iklime ve okyanus sisine neden olmasıdır.
Meteorological Glossary

GÜNIŞIĞI GÖSTERGESİ

(Meteorological Glossary) :
(SUNSHINE INTEGRATO) [i]Herhangi bir yerdeki olası gün ışığı alma süresini belirlemek için kullanılan alet.