YAĞMUR


Results for "YAĞMUR"

Meteorological Glossary

YAĞMUR

(Meteorological Glossary) :
(RAIN) [i]0.5 mm.den daha büyük sıvı su damlaları şeklindeki yağışa verilen isim. Eğer havada dağılırsa damlalar daha da küçülebilir. METAR ve gözlemlerde 'R' ile rapor edilir. Yağmurun yoğunluğu düşme oranına bağlıdır. 'Çok hafif' (R--) yağmurun anlamı, yağmur damlalarının yeri tam olarak ıslatmamasıdır. 'Hafif' (R-) yağmurun anlamı, bir saat içinde 1 inçten daha fazla yağış bırakması, 'orta kuvvetli' (R) yağmurun anlamı saatte 0.11 ile 0.30 inç arası yağış bırakması, 'kuvvetli yağmur'un (R+) anlamı ise saatte 0.3 inçten daha fazla yağmur düşmesidir ( 1 inç, 2.54 santimetreye eşittir.).
Meteorological Glossary

YAĞMUR BULUTU

(Meteorological Glossary) :
(RAIN CLOUD) [i]Yağmur şeklindeki yağışa neden olan her türlü bulut için kullanılan bir terim. Eski tür sınıflamaya göre yağmur ve kar yağışına neden olan her türlü buluta nimbus adı verilmekteydi. Yağış bulutu ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Meteorological Glossary

YAĞMUR DAMLALARI

(Meteorological Glossary) :
(RAINDROPS) [i]Bulut kümeleri içindeki yoğunlaşma sonucunda oluşan sıvı su parçacıkları için kullanılan terim. Gerçek olan şudur ki yağmur damlaları buharlaşmadan yeryüzüne ulaşır. Çapları çisenti için 0.2, yağmur damlaları için ise 0.5 mm.dir. A.C. Best'e göre yerde 0.5 mm. yağış kaydedilmesi durumunda, 1 metreküp havada çapları ortalama 1 mm. olan 250 damla bulunurken, 25 mm.lik bir yağış miktarında 1 metreküpte çapları 2 mm.den oluşan yaklaşık 1200 yağmur damlası vardır.
Meteorological Glossary

YAĞMUR FAKTÖRÜ

(Meteorological Glossary) :
(RAIN FACTOR) [i]Yağış etkinliğinde kullanılan bir ölçü. Bu faktör toplam yağış miktarının (mm. olarak) ortalama sıcaklığa (santigrat derece olarak) bölünmesiyle elde edilir. Bu faktör klimatolojik olarak geniş alanlara uygulanır ve ortalama sıcaklık ile buharlaşma arasındaki ilişki vurgulanır. Bu hesaplamada lokal küçük değişkenler yok sayılır.
Meteorological Glossary

YAĞMUR GÖLGESİ

(Meteorological Glossary) :
(RAIN SHADOW) [i]Dağın rüzgara bakan, yağış alan tarafının tam tersi, kuytu tarafında daha az yağış alan yerleri için kullanılan terim. Orografik yağışlar bu tür yağışları açıklamak için iyi bir örnektir.