YEMÎN


Résultats pour "YEMÎN"

Glossaire islamique

Mün'akide Yemîni

(Glossaire islamique) :
İleride yapacağım veya yapmıyacağım diyerek yalan yere yemîn. (Bkz. Yemîn)Mün'akide yemîni üç türlü olur: Birincisinde zaman bildirilmez. İkincisinde zaman bildirilir.Üçüncüsü ise şarta bağlanan yemindir. Üçünde de yemini bozunca keffâret vermek lâzımdır.Yemîn bozulmadan önce, keffâret verilmez. (İbn-i Âbidîn)
Glossaire islamique

YEMÎN

(Glossaire islamique) :
Kuvvet. Bir haberi yâhut bir işi yapma veya yapmama husûsundaki azmi, iddiâyı (sözü);vallahi, tallahi şeklinde, Allahü teâlânın ism-i şerîfini anarak veya dînin izin verdiği sözlerlekuvvetlendirmek.Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:Yeminlerinizi koruyun. (Mâide sûresi: 89)Alış-verişte vallahi böyledir, vallahi öyle değildir diye yemîn edenlere ve san'atsâhiplerinden, yarın gel, öbür gün gel diye sözünde durmayanlara yazıklar olsun. (Hadîs-işerîf-Kimyây-ı Seâdet)Doğru olsa bile çok yemîn etmek, son nefeste îmânsız gitmeğe sebeb olur. Doğru olarakçok yemîn etmek Allahü teâlânın ism-i şerîfine ve yemîne kıymet vermemek olur. Bunlarakıymet vermeyerek yemîn etmek çok çirkin olur. Şarkılarda, temsillerde, eğlen celerde yemînetmek böyledir. (A.Haskefî, İbn-i Âbidîn)
Glossaire islamique

Yemîn Keffâreti

(Glossaire islamique) :
Yapılan yemîne riâyet etmeyip, yemîni bozan bir müslümana lâzım gelen keffâret, cezâ.Yemîni bozmadan keffâret verilmez. Yemîni bozduktan sonra keffâreti geciktirmekgünâhtır.Yemîn keffâreti için bir köle âzâd edilir. Yâhut zekât alması câiz olan erkek veyakadın on fakîre bütün bedenini örtecek kadar bir kat çamaşır verilir. Veya aç olan on fakîr birgün iki defâ (sabah-akşam) doyurulur. Bu üçünden birini yapamayan fakir, üç gün ard ardaoruç tutar. Bu oruçlara geceden niyet edilir.Kadın üç günü tamamlamadan hayz başlarsa, hayzbittikten sonra yeniden üç gün tutar. (İbn-i Âbidîn)
Glossaire islamique

Yemîn-i Gâmûs

(Glossaire islamique) :
Günâha ve Cehennem'e sokan yemin. Geçmişteki bir şey için, bile bile yalan söyleyerek,yemin etmek.Yemîn-i gâmûs eden kimse için peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:Kim yalan yere yemîn ederse, Allahü teâlâ onu Cehennem'e koyar. (Merginânî)Yemîn-i Gâmûs büyük günâhtır. Pişman olunca tövbe edilir. Keffâret verilmez. (İbn-iÂbidîn)
Glossaire islamique

Yemîn-i Lağv

(Glossaire islamique) :
Boş yere yemîn. Geçmiş bir şey için zan ile yanlış yemîn etmek. Bunda günah ve keffâretyoktur.