count


Results for "count"

Dictionary of Economics

COUNTERVAILING DUTY

(Dictionary of Economics) :
TELAFİ EDİCİ VERGİUluslararası ticarette, ihracatçı ülkelerin kendi ülkelerinde ihraç mallarına verdikleri dolaylı teşviklerin neden olduğu haksız rekabeti engellemek amacıyla, ithalatçı ülke tarafından konulan vergi uygulamasıdır.
Dictionary of Economics

CURRENT ACCOUNT

(Dictionary of Economics) :
CARİ HESAPİki kişinin para, mal veya hizmetten doğan, birbirlerinden olan alacaklarından vazgeçerek, bunları her biri ayrı bir kalem oluşturacak biçimde borç ve alacak şekline sokarak aradaki farkı isteyebileceklerine dair yaptıkları sözleşmedir. Cari hesaplarda faiz direkt ve endirekt olarak hesaplanır. Bankacılıkta ise cari hesap, bankaya para yatıran ve çekenlerin durumlarının takip edildiği hesap anlamına gelmektedir.
Dictionary of Economics

DISCOUNT

(Dictionary of Economics) :
İSKONTOİskonto, satıcının bir malı satarken alıcı lehine yaptığı indirimdir. Ayrıca senede bağlı bir alacağın senette yazılı miktar üzerinden vadesine göre hesaplanan giderler çıkartıldıktan sonra, kalan miktarın banka tarafından alacaklıya ödenmeside iskonto olarak ifade edilmektedir.
Dictionary of Economics

DISCOUNT HOUSE

(Dictionary of Economics) :
İSKONTO ŞİRKETİİskonto piyasasının bir parçası olan iskonto şirketleri, bono ve tahvillerin iskontolanmasında uzmanlaşmış finansal kuruluşlardır.
Dictionary of Economics

EUROPEAN UNIT OF ACCOUNT

(Dictionary of Economics) :
AVRUPA HESAP BİRİMİAvrupa Ekonomik Topluluğu içinde ortak bir rezerv fonu ve finansal destek sağlamk amacıyla yaratılan yapay bir para birimidir. EUROPAS ve EUA olarakta adlandırılmaktadır. Avrupa Hesap Birimi, 1971 öncesinde topluluk üyesi ülkeler arasında ABD Doları'nın altın değerine eşit bir para birimi olarak kullanılırken, 1971 ve 1973 para krizlerinden dolayı uygulamada işlevini yitirmiş ve 1975'ten sonra doların altın değerinden bağımsız olarak hesaplanmaya başlanmıştır. 1979 yılı başında uygulanması kararlaştırılan Avrupa Para Birimi ile özdeş hale gelmiştir.