HAZİNE


Results for "HAZİNE"

Dictionary of Economics

HAZİNE

(Dictionary of Economics) :
Devlet gelir ve giderlerinin uyumunu ve düzgün ödemeyi güvence altına almaya yönelik mali araçları sağlayan örgüt.Görevleri şunlardır: 1) Bütçede açık çıkması halinde denkleştirici işlem yapar, yani gelir ve gider dengesizliğinden doğan bu açıkları karşılar. 2) Siyasal partilere yardım. 3) Yerel yönetimlerin, öteki özerk ve katma bütçeli kuruluşların finansman açıklarını giderme, bunlara çıkaracakları tahvillerde kefil olma. 4) Tarım ürünlerine destek sağlama. Türkiyede Hazinenin iºlevlerini Merkez Bankası yerine getirmekteydi. 1983te yapılan düzenlemeyle bu görev yeni oluşturulan Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına verildiBatı ülkelerinin çoğunda maliye ve Hazine neredeyse eşanlamlı kelimeler olmuştur. Anglo-Amerakin sisteminde Maliye Bakanlığına Hazine anlamına gelen Treasury adı verilmiştir.
Dictionary of Economics

HAZİNE ve DIŞ DİCARET MÜSTEŞARLIĞI

(Dictionary of Economics) :
1983te kurulmuºtur. Görevi diº ticaret politikalarini uygulamak, devletin Hazine, para, kredi ve nakit hareketleri ile iç ve dış borçlanma işlemlerini yürütmektedir. Başbakanlığa bağlıdır.
Dictionary of Economics

HAZİNE BONOLARI

(Dictionary of Economics) :
Hazine Bonoları, devletin nakit ihtiyacını karşılamak için çıkardığı kısa vadeli (en fazla bir yıl) bono. Türkiyede bunları çıkarmaya Maliye Bakanı yetkili kılınmıştır. Alıcıları ise bankalar, sigorta şirketleri ve öteki mali kurumlardır. Bu bonolar istendiği an paraya çevrilebilir. Çünkü Merkez Bankası getirilen Hazine bonosuna reeskont uygulamak zorundadır.
Dictionary of Economics

HAZİNE AÇIĞI

(Dictionary of Economics) :
Hazine açığı, Hazine'nin yapması gerekli ödemelerinin kamu gelirlerini aşması sonucu meydana gelen açıktır.
Dictionary of Economics

HAZİNE

(Dictionary of Economics) :
Maliye Bakanlığı, Hazine Genel Müdürlüğü, Merkez Bankası gibi devletin para işlerini yürüten, gelirlerin toplanması, giderlerin ödenmesi gibi faaliyetleri gerçekleştiren kurumdur. Devletin kasası olarakta adlandırılmaktadır. Hazine işlemeleri, yurtiçi ve yurdışında gerçekleştirilen ve gelirlerin toplanması, giderlerin yapılması itlemleridir.