AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

ÂRİF

(Islamic Glossary) :
Bilen, tanıyan, ilim ve irfân sâhibi.1. Allahü teâlânın rızâsını kazanmış, O'ndan başkasının sevgisini kalbinden çıkarmış,tasavvufta yetişip, kemâle ermiş velî zât. Ârif-i billah da denir.Her şeyin kaynağı vardır. Takvânın (Allahü teâlâdan korkarak haramlardan, günâhlardansakınmanın) kaynağı âriflerin kalbleridir. (Hadîs-i şerîf-Künûz-ül-Hakâik)Ârif olan kimsenin alâmeti; susması, tefekkürü (Allahü teâlânın büyüklüğünü düşünmesi),gördüklerinden ibret (ders) alması ve Allahü teâlânın râzı olduğu (beğendiği) şeyleriistemesidir. (S üleymân bin Cezâ))Resûlullah efendimizin sünnetini terk edeni ve O'ndan gelen edebleri gözetmekte gevşeklikgöstereni ârif zannetme. (Cüneyd-i Bağdâdî)Ârif boş yere konuşmaz. Devamlı Allahü teâlânın rızâsını kazanmayı düşünür. (Bâyezîd-iBistâmî)Âriflerin kalbleri Hak teâlânın azâmet ve kibriyâsına (büyüklük ve ululuğuna) hayrandır.(İmâm-ı Rabbânî)Ârif kendini herkesten aşağı bilir. (İmâm-ı Rabbânî)2. Mütehassıs olduğu ilmi, zorlanmadan tatbik eden, kullanabilen kimse.Âlim ile ârif arasında fark vardır. Meselâ Arabî nahv ilminin, dil bilgisinin küllî kâidelerinibilen, bu ilmin âlimidir. Fakat bu bilgiyi yerinde zorlanmadan kullanabilen ise âriftir. (SeyyidAbdülhakîm Arvâsî)
Islamic Glossary

ÂRİYET

(Islamic Glossary) :
Bir malın menfeatini, istifâdesini bedelsiz olarak temlik etmek, vermek.Belli bir yerde ve zamanda, istifâde etme şekli sınırlı olarak âriyet vermek câizdir. (İbrâhimHalebî)Âriyet olarak alınan hayvanın yiyeceği kullanana (âriyet alana) âittir. (Ali HaydarEfendi)Şartsız olarak âriyet verilen eve, dükkâna, tarlaya; alan (kimse) dilediğini koyabilir. Âriyetalan, bunu vedîa olarak yâni güvenilen kimseye saklaması için verebilir. Âriyeti alan kirâya verehine veremez. Sâhibi isteyince ve sözleşmedeki müddeti bi tince, âriyet alınan şeyin geriverilmesi lâzım olur. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

ARŞ

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın yarattığı en büyük varlık. Yedi kat göklerin ve kürsînin üstünde olup, halk(madde) âleminin sonu, emr (maddesizlik) âleminin başlangıcı. Arşullah, Arş-ı mecîd ve Arş-ıa'lâ da denir.Âyet-i kerîmede meâlen buyruldu ki:Allahü teâlâ, gökleri ve yeri altı günde yarattı. (Bundan evvel ise) Arş'ı su üzerinde idi.( Hûd sûresi: 7)Bu âyet-i kerîme, suyun, yerden ve göklerden önce yaratıldığını gösteriyor. Demek ki, Arş,yerin yapısında olmadığı gibi, göklerin yapısına da benzemez. Yere ve göke benzer tarafıyoktur. Ancak Arş, yerden ziyâde göklere benzer. Bunun için göklerden sayılmaktadır.(Ahmed Fârûkî)Yedi sınıf kimseyi Allahü teâlâ hiç bir gölge bulunmayan günde, Arş'ın gölgesindegölgelendirir: (Bu kimseler) Adâletli devlet başkanı, gençliğini ibâdetle geçiren, kalbimescidlere bağlı olan, Allah rızâsı için birbirini sevip bir araya gelen ve bu sevgi ileayrılan, güzel bir kadın kendini çağırdığı zaman; "Ben Allah'tan korkarım!" diyen, sağelinin verdiği sadakayı, sol eli bilmeyecek şekilde gizli veren ve yalnız iken Allahü teâlâyızikredince (anınca), Allah korkusundan ağlayan. (Hadîs-i şerîf-Buhârî, Müslim)Arş-ı a'lâ, Allahü teâlânın şaşılacak mahlûklarından (yarattıklarından) biridir ve mahlûklarınen şereflisidir. Her şeyden daha sâf ve nûrludur. (İmâm-ı Rabbânî)Namazın kıblesi Kâbe olduğu gibi, duânın kıblesi de, Arş'tır. Bunun için duâda ellerkaldırılıp, avuç içleri semâya doğru açılır. (İmâm-ı Gazâlî)
Islamic Glossary

ARTIK

(Islamic Glossary) :
Bir kaptan veya alanı yirmi beş metre kareden az olan küçük havuzdan bir canlıyiyip-içtikten sonra geriye kalan su.Mü'minin artığı şifâdır. (Hadîs-i şerîf-Keşf-ül-Hafâ)Domuzun, köpeğin ve yırtıcı hayvanların ve henüz fâre yiyen kedinin artıkları, etleri vesütleri kaba necâsettir. Bunları yemek içmek haramdır. İlâç olarak da kullanılmaz. Henüz şarapve alkollü içki içmiş insanın da artığı böyledir. Eşek ve katır ar tığı temizdir. Fakat temizleyiciolup olmadığı yâni bu artık su ile gusül ve namaz abdesti alınıp alınmıyacağı, necâseti (pisliği)temizleyip temizlemiyeceği şüphelidir. Yaban eşeğini yemek câizdir ve artığı temizdir. (İbn-iÂbidîn)Eti yenen hayvanların ağzına necs (pislik) sürülmedikçe artıkları temizdir. Denizde vekarada yaşayan, akıcı kanı olmayan hayvanlar da böyledir, artıkları temizdir. (AbdullahMûsulî)
Islamic Glossary

ARZ-TALEB

(Islamic Glossary) :
Üreticinin piyasaya belli fiyatla mal sürmesi ve tüketicinin de piyasadan mal çekmesihâdisesi.İslâmiyet'te bey' ve şirâ (satış ve alış), arz ve taleb esâsına göre yürür. (M.Sıddık bin Saîd)Bir malın arz ve talebi, belli bir piyasa fiyâtında dengeye gelir. Bu fiyatın altındaki fiyatlardatalep fazlası, üstündeki fiyatlarda arz fazlası meydana gelir. Talep fazlası durumunda arz yeterliolmayacak, tükeciler istediği malı temin etmek için daha yüksek fiyatlarla aynı miktârda malısatın almaya hazır olacaklardır. Arz fazlası olunca bu durumda üreticiler ellerindeki stoklarıönlemek için daha düşük fiyatlarda aynı miktar malı satmayı kabul edecekler, böylece fiyatlardüşecektir. (Yeni Rehber Ansiklopedisi)Bir ekonomide tek bir malın arz ve talebinin yanısıra, toplam arz ve talepten de sözedilebilir. Toplam arz ve talep dengesi, belirli bir fiyatlar genel seviyesinde sağlanır. Toplamarz fazlası işsizliğe, toplam talep fazlası ise enflasyona yol açar. Toplam arz talep dengesine,iktisâdî istikrâr adı verilir. (Yeni Rehber Ansiklopedisi)