ÂL


Results for "ÂL"

Islamic Glossary

ALEVÎ

(Islamic Glossary) :
Hazret-i Ali'ye mensûb olan.1. Hazret-i Ali'nin hazret-i Fâtıma'dan olan çocukları: Hazret-i Hasan, hazret-i Hüseyin vekıyâmete kadar çocukları. Hazret-i Hasan'ın çocuklarına şerîf, hazret-i Hüseyin'in çocuklarınaseyyid denir.2. Hazret-i Ali ve çocuklarını sevenler ve onların yolunda gidenler. Bunlar diğer Eshâb-ıkirâmın da hepsini severler. Ehl-i sünnet müslümanları böyledir.3. Bu isimden faydalanarak diğer müslümanları kendi inançlarına çekmek isteyen Eshâb-ıkirâm düşmanı kimseler.Hurûfî denilen bozuk kimseler, temiz müslüman olan hakîkî Alevîleri aldatmak içinkendilerine Alevî diyorlar. Bu güzel ismi maske olarak kullanıyorlar. (Yeni RehberAnsiklopedisi)
Islamic Glossary

ALEYHİMÜRRIDVÂN

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

ALEYHİSSALÂTÜ VES-SELÂM

(Islamic Glossary) :
Peygamberler bilhassa Peygamber efendimizin ism-i şerîfi söylenince, yazılınca ve işitilincesöylenen ve yazılan salât ve selâm (hayr duâlar) onun üzerine olsun mânâsına duâ ve tâzim(saygı) ifâdesi. İki kişi için aleyhimesselâm daha fazla için aleyh imüssalâtü ves selâm denir.Peygamber efendimiz aleyhissalâtü ves-selâm buyurdu ki: "Cehennem'e girmesi haramolan ve Cehennem'in de onu yakması haram olan kimseyi bildiriyorum. Dikkat ediniz! Bukimse, insanlara kolaylık, yumuşaklık gösteren mü'mindir." (Hadîs-i şerîf-Buhârî)
Islamic Glossary

ALEYHİSSELÂM

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın selâmı onun üzerine olsun mânâsına daha çok peygamberler ve dört büyükmelek için kullanılan duâ ve tâzim (saygı) ifâdesi. İki kişi için aleyhimesselâm, daha çok kişiiçin aleyhimüsselâm denir.Muhammed aleyhisselâm; "Ümmetimin iki kötü huya yakalanmalarından korkuyorum.Bunlar nefse uymak ve ölümü unutup, dünyâ arkasından koşmaktır" buyurdu. (Hadîs-işerîf-Berîka)Seâdet sâhibi o kimsedir ki, Azrâil aleyhisselâm gelip ona; "Korkma, Erhamürrâhimîne(Allahü teâlâya) gidiyorsun. Asıl vatanına kavuşuyorsun. Büyük devlete erişiyorsun" der.Böyle kimseye bundan daha şerefli sevinçli ve mutlu bir gün yoktur. (Abdülhakîm Arvâsî)
Islamic Glossary

ÂLİM

(Islamic Glossary) :
Bilen, ilim sâhibi.1. Her şeyi bilen mânâsına Allahü teâlânın sıfatlarından biri.Allahü teâlâ gizliyi de âşikar olanı da âlimdir. (Haşr sûresi: 22)2. Zamânın fen ve edebiyât bilgilerinde yetişmiş, Kur'ân-ı kerîmin ve yüzbinlerce hadîs-işerîfin mânâsını ezberden bilen, İslâm'ın yirmi ana ilmi ve bunların kolları olan seksen ilmindemütehassıs (uzman), tasavvufun (evliyâlığın) en yüksek derecesi ne ulaşmış, yetişmiş veyetiştirebilen müctehid.Âlimler peygamberlerin vârisleridir. (Hadîs-i şerîf-Buhârî)Ümmetimin âlimlerine hürmet ediniz. Onlar yeryüzünün yıldızlarıdır. ( Hadîs- işerîf-Künûz-ül-Hakâik)Âlimin yüzüne bakmak İbâdettir. (Hadîs-i şerîf-Künûz-ül-Hakâik)Âlimin uykusu, câhilin ibâdetinden hayırlıdır. (Hadîs-i şerîf-İhyâ-u ulûmiddîn)Âlimleri hafife alanların âhireti, ümerâyı (devlet başkanlarını) hafife alanların dünyâsı,dostlarını hafife alanların mürüvveti (insanlığı) yıkılır. (Abdullah bin Mübârek)3. Bir ilim dalında yetişmiş mütehassıs kimse (uzman).Allahü teâlâ birine iyilik vermek isterse onu fıkıh âlimi yapar. (Hadîs-i şerîf-Buhârî)Fıkıh âlimleri kıymetlidir. Onlarla berâber bulunmak ibâdettir. (İbn-i Âbidîn)Âlimin kıymetini ancak âlim anlar. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)4. Öğreten, öğretici.Ya âlim, ya talebe, yâhut bunları dinleyici ol. Bu üçten olmazsan helâk olursun.(Hadîs-i şerîf-Ahmed ibni Hanbel)Âlimin bir nazarı bulunmaz hazînedirBir sohbeti yıllarca bitmez kütüphânedir.(Seâdet-i Ebediyye)