HAVA


Results for "HAVA"

Meteorological Glossary

HAVA DİRENCİ

(Meteorological Glossary) :
(AIR RESISTANCE) [i]Hava içerisinde hareket eden cisimlere hava tarafından uygulanan ters yönlü, sürtünmeden kaynaklanan kuvvet.
Meteorological Glossary

HAVA HARİTASI

(Meteorological Glossary) :
(WEATHER MAP) [i]Sinoptik kart olarak ta bilinen hava haritaları, belli sayıdaki sinoptik istasyondan aynı zamanda toplanan rasatlardan oluşmuş bilgileri içeren, belli bir alanda o saatteki hali hazır havayı gösteren haritalardır. Sıcaklık, deniz seviyesine indirilmiş basınç, basınç değişimi, basınç değişim miktarı, yağış, gökyüzünün durumu, bulutluluk, bulut miktarı, bulut cinsi, bulut yüksekliği, hava olayları, rüzgar, hava kütleleri, cepheler ve diğer tüm gerekli bilgiler semboller ve rakamlarla hava haritaları üzerinde yer alır. Hava haritaları meteorolojik tahminlerin hazırlanmasında önemli bir yere sahiptir. Hemen hemen her üç saatte hazırlanan hava haritaları peş peşe izlendiğinde hava kütlelerinin ve cephelerin hareket yön ve hızı belirlenebilir.
Meteorological Glossary

HAVA İSTASYONU

(Meteorological Glossary) :
(WEATHER STATION) [i]Değişik amaçlara uygun olarak hava gözlemlerinin yapıldığı yer. Ülkemizde yağış, küçük klima, büyük klima, sinoptik, meydan, deniz ve radyosonde gibi değişik amaçlar için hava gözlemi yapan istasyon çeşitleri vardır. Bu istasyonlar topladıkları hava gözlemlerin şifreleyip kotlayarak 'rasat' halinde hazırlayıp 'merkez'e gönderir. Merkezde, 'Merkez Analiz Bürosu'nda toplanan rasatlar bilgisayarlar yardımıyla hava haritalarına semboller ve rakamlarla işlenir, kontur, izobar ve cephe analizleri yapıldıktan sonra hava tahmini hazırlanması aşamasına hazır hale gelir.
Meteorological Glossary

HAVA KALİTE STANDARTLARI

(Meteorological Glossary) :
(AIR QUALITY STANDARTS) [i]Kirleticilere verilen iznin en üst düzeydeki seviyesi. Kamu sağlığını korumak için, kirleticilere verilen üst sınır değerleri gitgide daraltılmaktadır. Hava kalitesini sağlamada kullanılacak sınırlarda, insan sağlığı kadar toplum refahı ve estetikte göz önünde bulundurulmaktadır.
Meteorological Glossary

HAVA KİRLETİCİLERİ

(Meteorological Glossary) :
(AIR POLLUTANT) [i]Atmosfere karışan zararlı madde veya ürünler. Diğer bir deyişle atmosferi oluşturması beklenen gazların dışında yer yüzünden atmosfere taşınan ve zararlı olan kirleticiler.