HAVA


Results for "HAVA"

Meteorological Glossary

HAVA KÜTLESİ ORAJI

(Meteorological Glossary) :
(AIR-MASS THUNDERSTORM) [i]Temel özelliği kararsızlık ve yüksek nem olan hava kütlesinde oluşan oraj. Bu tip orajın oluşumunda, cephe ve hava kütlesi içinde oluşan dinamik yükseliş önemli değildir. Bu tür orajlar normalde yazın öğleden sonra oluşan aşırı ısınmalar sonucunda nemli ve sıcak tropikal hava kütlesi içinde oluşan konvektif faaliyetlerin arkasından gerçekleşir ve gün batışına kadar devam eder. Cephesel bir faaliyetle ilişkili değildir.
Meteorological Glossary

HAVA KÜTLESİNİ TEMSİL EDEN ÖZELLİK

(Meteorological Glossary) :
(REPRESENTATIVE PROPERTY OF AN AIR MASS) [i]Atmosferin geniş bir parselini temsil edebilen temel özellik. Bu özellik sayesinde bu parsel bitişik atmosfer parselinden ayrıştırılabilir ve iki hava parseli arasında bir sınır oluşur. Örneğin, atmosferin herhangi bir seviyesinin her noktasındaki hemen hemen eşit olan hava sıcaklığı o hava parseli için temsil edici bir özellik niteliğini taşır. Diğer taraftan, gece enverziyonun altında kalan yerdeki sıcaklık, bulutluluk miktarı ve rüzgar nedeniyle çok sık değişmeler göstereceğinden temsil edici bir karakteristik taşımaz.
Meteorological Glossary

HAVA OKU

(Meteorological Glossary) :
(WEATHER VANE) [i]Rüzgar yönünü göstermek için tasarlanmış oka benzer alet. Bu ismin verilmesinin nedeni ise hangi rüzgar yönünde hangi hava durumunun olduğu görüşüdür. Hava okunun dizaynında değişik şekiller kullanılabilir. Meteoroloji istasyonlarında kullanılan standart tipler yanında evlerin veya kulelerin tepelerine monte edilen hayvan tiplemeli değişik şekilleri vardır.
Meteorological Glossary

HAVA PATİKASI

(Meteorological Glossary) :
(AIR TRAJECTORY) [i]Belirli bir zaman içinde bir hava parselinin izlemiş olduğu yol.
Meteorological Glossary

HAVA RAPORU

(Meteorological Glossary) :
(WEATHER REPORT) [i]Belirli bir yer ve zamanda gözlemlenen meteorolojik eleman değerlerinin bildirimi. Hava raporunun içereceği eleman sayısı, raporun hazırlandığı amaca göre değişiklik gösterir. Hava raporu bir rasat yani gözlem kaydıdır kesinlikle istidlal yani tahmin değildir.