K


Results for "K"

Meteorological Glossary

KALINLIK

(Meteorological Glossary) :
(THICKNESS) [i]Belli bir yerde, belli basınç seviyeleri arasındaki jeopotansiyel yükseklik farkı. Atmosferin bir tabakasının kalınlığı, tabakanın tamamının ortalama sıcaklığı ile doğru orantılıdır. Meteorolojide daha çok 1000 ile 500 mb. arasındaki jeopotansiyel yükseklik farkı kalınlık değeri olarak alınır. 1000-500 mb. kalınlık değerleri ile atmosferin alt tabakalarındaki sıcaklık profilleri arasında fark olabilir. Bunun nedeni de üst tabakalarda gerçekleşen hava olaylarıdır. ÖrneğinEğer alt tabakalar ısınırken üst tabakalar soğuyorsa, şu veya bu şekilde ortalama sıcaklık ve kalınlık aynı kalacaktır. Güneşli bir günde de durum aynı olacaktır. Kalınlık haritası yüksek ve alçak basınç alanlarının daha sağlıklı bir biçimde belirlenmesi için gereklidir çünkü alçak basınç alanlarında tabakanın kalınlığı daha fazla, yüksek basınç alanlarında ise daha azdır.
Meteorological Glossary

KALORİ

(Meteorological Glossary) :
(CALORIE) [i]Bir ısı enerjisi birimidir ve 15 °C'deki bir gram suyun sıcaklığını 1 °C yükseltebilmek için gerekli olan ısı miktarını gösterir.
Meteorological Glossary

KAMA

(Meteorological Glossary) :
(WEDGE) [s]Yeryüzü üzerinde bulunan yüksek basınç merkezlerinin merkezden dışarıya doğru sünmüş, bombe yapmış kısmı için kullanılan bir terim. Sırt kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanılır. Yüksek basınç merkezlerinde hızlı hareket eden sırtlarda 'kama' teriminin kullanılması tercih edilmektedir.
Meteorological Glossary

KAN YAĞMUR

(Meteorological Glossary) :
(BLOOD RAIN) [i]Atmosferde serbest dolaşan toz parçacıklarının yağan yağmurla birlikte yere düşmesi ve yerde yağmur damlalarından kaynaklanan kırmızı lekelerin oluşması durumu. Genelde çöllerden yüksek atmosfere kadar taşınan tozlar yağışla birlikte yere iner ve bu durum daha çok İtalya'da görülür. Hatırlanırsa, Irak-Kuveyt arasında yaşanan savaşta da yanan petrol kuyularından atmosfere taşınan is ve duman nedeniyle, Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu'nun birçok yerinde kara yağmur yağmıştı (Bknz. Ali Demirel-Kara Yağmur- DMİ Uzmanlık Tezi. Meteoroloji Kütüphanesi.).
Meteorological Glossary

KANYON RÜZGARI

(Meteorological Glossary) :
(CANYON WIND) [i]Dağ yamacından aşağı inen rüzgarın kanyon tarafından yönlendirilerek kanyon boyunca esmesi. Bir tür meltem.